ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

На референдума ще се гласува в 312 секции в 45 държави

Снимка: БГНЕС

На референдума на 25 октомври ще се гласува в 312 секционни избирателни комисии (СИК) в 45 държави, като най-много те ще са в САЩ, Испания, Германия. Броят на секциите в Турция е редуциран - 21 СИК при 136 на последните парламентарни избори преди година.

Изборните секции в чужбина се определят въз основа на приетите и обработени заявления за гласуване извън страната и въз основа на предложения на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства за образуване на секции на нови места за гласуване или за редуциране на обявените.

Ръководителят на дипломатическото представителство на България в Словения е предложил откриване на секция за гласуване в Любляна поради проявен интерес на български граждани за гласуване в националния референдум.

Откриване на секции е поискано за Мароко - Рабат, за Хърватия - Загреб, и за Сърбия - Белград.

С писмо на Министерството на външните работи въз основа на отговор от Министерството на отбраната е направено мотивирано предложение да не се образуват секции за гласуване в Афганистан, както в Кабул, така и в Кандахар, поради съображения за повишена опасност за сигурността на гласоподавателите  в района.

Поради недадено разрешение от приемащата държава в местата Хам, Аахен и Волдорф в Германия, за които са получени повече от 40 валидни заявления за гласуване в националния референдум, няма да се образуват секции, уточняват от ЦИК. 

Решението на ЦИК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!