ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Ненчев получи от МС мандат да подпише договора с Полша за ремонт на МиГ-овете

НС също трябва да одобри договора след изборите

Снимка: БГНЕС

Министерският съвет е дал мандат на военния министър Николай Ненчев  да  подпише договора за ремонт на изтребителите с Полша. След подписване, споразумението ще трябва да бъде ратифицирано от парламента. 

След подписване на договора България ще получи два ремонтирани двигателя за "МиГ-29", които ще ни бъдат дадени за срок две години, безплатно. Ремонтът на  всеки двигател ще струва по 1 023 000  евро. България иска да ремонтира поне 12 двигателя за 6 самолета. Страната ни би спестила 20%  ДДС, който няма да платим, тъй като работим със страна-членка на ЕС, и други 9% от данъци и такси, обясни военният министър, който определя споразумението като изгодно.

Споразумението трябваше да е факт още през август. Бавенето и състоянието на ВВС накараха командващия генерал Румен Радев да подаде оставка, а после да я оттегли. От БСП запазват резерви по параметрите на договора, който трябва да бъде одобрен и от парламента. Това ще стане след изборите заради изборната ваканция, което още ще забави влизането му в сила.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!