ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Многохилядни протести срещу ТПТИ се проведоха в Берлин и Амстердам

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди протестират в Берлин срещу плановете на Европейския съюз да сключи споразумения за свободна търговия със САЩ и Канада. Според организаторите в протеста участват 250 000 души. Според оценки на полицията близо 100 000 души са се събрали на централната гара в германската столица. За осигуряване на реда се грижат 1 000 полицаи. 

ЕС и САЩ преговарят от 2013 година за трансатлантическа зона за свободна търговия, но процесът напредва по-бавно от очакваното.  Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции предвижда създаването на най-голямата зона за свободна търговия в света. Германският канцлер Ангела Меркел нееднократно се обявяваше в полза на по-бързото посписване на договора, който според нея ще помогне за справяне с последствията от дълговата криза и ще подпомогне ръста на икономиките от двете страни на океана. Притивнициите на споразумението обаче смятат, че то ще доведе до значително снижаване на качеството на продуктите и европейските стоки ще бъдат изместени от по-евтините и по-малко качествиени американски изделия. 

В Амстердам  няколко хиляди души протестираха срещу планираното споразумение. Демонстрацията е организирана от синдикални и природозащитни организации.
Противниците на споразумението се опасяват, че то ще даде твърде голяма власт на международните корпорации и ще доведе до занижаване на стандартите за безопасност на хранителните продукти.

Планира се преговорите по договора да завършат до края на годината.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!