ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Владислав Славов предлага обединяване на районните и окръжни съдилища

Владислав Славов
Снимка: БГНЕС

За обединяване на районните и окръжните съдилища се обяви председателят на Съюза на юристите и бивш конституционен съдия Владислав Славов. Според него това би било важна крачка съм подобряване на качеството на правораздаването у нас, защото ще се увеличи броят на съдиите в евентуалните първоинстанционни структури, което пък би дало възможност и за по-тясна специализация на магистратите.

Освен това би намалило съществено разходите за издръжка на съдебни сгради и на съдебната администрация, което според Славов със сигурност ще зарадва финансовия министър, но и ще срещне сериозен отпор, особено в парламента, където всеки депутат настоява да не бъдат закривани съдилища в неговия избирателен район.

Идеята си за двуинстанционно производство Владислав Славов лансира на фона на все още неизчистения спор между финансист №1 Владислав Горанов и Висшия съдебен съвет (ВСС) за по-високите заплати в съдебната власт. След като съдебните кадровици гласуваха повишаването им от ноември, Горанов каза "не" и започна търсене на взаимно приемливо решение. На този етап, според казаното наскоро от главния прокурор и председателя на Висшия касационен съд (ВКС), осигуряването на милионите за новите заплати за магистратите в бюджета за догодина минава през дебат за възможната оптимизация на структурите в съдебната власт и ефективно събиране на съдебните такси и глоби. Дали обаче това е приемлива формула за финансовия министър? Отговор донякъде той даде с коментара си от понеделник, че съдебната система може да бъде оптимизирана, но по една или друга причина години наред нищо такова не се случва.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!