ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Иванов: Надявам се Венецианската комисия да има финализираща роля върху дебата за конституционните промени

Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Христо Иванов се надява становището на Венецианската комисия да успокои дебата за обхвата на промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа. Очаква се то да бъде оповестено официално на 23 октомври на сесия, на която Иванов има намерение да присъства: 

Моята загриженост е белият шум, отклоняването на вниманието от това, което трябва да направим като страна. Малко е да се надявам след Венецианската комисия да приключи. Знаете, ние похабихме чудовищна публична енергия в обсъждане на това, какво престъпление изобщо е да се премахва тайното гласуване във ВСС. Какви ли неща не бяха избълвани? Това беше атентат срещу цивилизацията. А може би не е?! Аз се надявам просто Венецианската комисия да има една такава финализираща върху дебата роля, да се фокусираме върху това, което трябва да го свършим, да го свършим по най-добрия възможен начин. Това ще стане с усилията и идеите, разбира се, на всички в парламента. А вече какво, кой ще предлага, нека да не врачуваме, срокът изтича другата седмица, ще видим.

Очаквам в парламента да се формира стабилно мнозинство, което подкрепя конституционната промяна на модела на управление на съдебната власт и на фона на това, че най-накрая наистина получаваме едно авторитетно потвърждение затова колко е важно това.

Според неофициалната информация, освен явното гласуване, Венецианската комисия подкрепя разделянето на Висшия съдебен съвет на две камари, избирането на парламентарната квота с квалифицирано мнозинство и настоява за гаранции за независимостта на съда от прокуратурата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!