ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Година условно получи хирургът Виктор Попов за смъртта на Галина Нисохосян

Условна присъда беше постановена за хирурга от "Пирогов" Виктор Попов за смъртта на 32-годишната Галина Нисохосян, която почина при операция от апендицит в началото на 2012 г. Софийският градски съд осъди хирурга на една година условно с три години изпитателен срок. Той е лишен  от право да упражнява лекарска професия за една година.

Лаконичният коментар на доктор Попов беше, че не се чувства виновен и няма причини да се извинява. Близките на младата жена пък определиха наказанието му  като "символично". 

Според прокуратурата, хирургът е убил младата жена, проявявайки немарливост. Непрецизно натискайки скалпела при безкръвна операция, той срязал коремната ѝ аорта и последвал масивен кръвоизлив, който довел до смъртта на Нигохосян. След грешката доктор Попов допуснал престъпно бездействие, тъй като е трябвало незабавно да направи нова операция по стандартния метод. От държавното обвинение поискаха затвор над 3 години за хирурга.

За затвор настояха и близките на младата жена, които се осъмниха, че тя е била оперирана с дарен и затова негоден  уред, който след иницидента Попов е изхвълил и не е приложен по делото.

Делото мина под съмнението на близките на Галина Нисохосян, че ще получат справедливост, тъй като съпругата на Виктор Попов е прокурор в Софийската градска прокуратура. Младата жена пък е била снаха на конституционния съдия Гроздан Илиев.

Няколко месеца след смъртта на Галина самият хирург се разболя тежко и се подложи на тежка операция в чужбина.

Статистиката сочи, че делата за лекарски грешки са малко, а в случаите, когато са постановявани осъдителни присъди, те по-скоро са условни. Присъдата на Попов може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!