ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Полша ще използва два от ремонтираните ни от нея двигатели за МиГ-29

Полски военен: Договорът може да бъде подписан до края на следващата седмица

| обновено на 15.10.15 в 17:46
МиГ-29

Полша очаква договорът за българските МиГ-29 да бъде подписан до края на следващата седмица, заяви представител на полското министерство на отбраната. След ремонта страната ще използва два от българските двигатели.

Ръководителят на отдел "Политика по въоръженията" бригаден генерал Влоджимеш Новак е посочил, че няма пречка договорът да бъде подписан до края на следващата седмица. Ако това се случи, шестте двигателя за МиГ-29 могат да бъдат готови още до средата на идната година. 

Генерал Новак е уверил, че ресурсът на машините ще бъде 350 часа за експлоатация, а гаранционният период е 200 часа. Полският представител обаче обяснява, че след ремонта на шестте двигателя само четири ще бъдат върнати в България. Останалите два ще бъдат използвани за полските самолети МиГ толкова време, колкото България използва дадените от Полша. Досега военният министър Николай Ненчев само посочваше като плюс факта, че 20 дена след подписването на договора България ще получи два двигателя за изтребители.

Между България и Полша засега има само меморандум и зелена светлина от страна на правителството за подписване на договора. Но бавенето му и фактът, че той задължително трябва да мине през парламента, тревожат командващия ВВС генерал Румен Радев: 
Ние имаме огромна нужда, колкото се може по-скоро да получим ремонтирани двигатели, запасни части и ремонти на други важни системи и агрегати от самолета.

По повод модернизирането на българските бойни самолети, генерал Радев подчерта, че първо самолетите ни трябва да летят. 
Да не спрягаме каруцата пред коня. Ще се радвам да видя модернизиран МИГ-29, но преди да ги модернизираме, те трябва да полетят. Трябва да имаме достатъчно брой самолети не само да дежурим, но да готвим нашите летци.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!