ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Мегаделото "Червеи" започнало от разработка "Талибани"

| обновено на 20.10.15 в 18:36
Снимка: БГНЕС

В присъствието на медиите бивши и настоящи служители на МВР разказаха известното им по мегааферата "Червеи", която изпрати на съд бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и бившия директор на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Според съдия-докладчика Иван Коев,  доверието в съдебната система стои над грифовете "секретно", затова процесът трябва да се гледа публично.

Заради правото на обществото да знае как правораздаването функционира у нас, съдия Иван Коев остави медиите в залата. Въпреки че грифът "Секретно" беше написан от прокуратурата, държавното обвинение подкрепи решението на Коев. Естествено защитниците на Владимира Янева и другият подсъдим, ексдиректорът на "Вътрешна сигурност" Тодор Костадинов, бяха доволни. Те видяха в това съдебно решение възможност да си осигурят равно участие в процеса чрез достъп до секретни материали, които досега не са можели да ползват в цялостен вид.

Коев отчете мотивите си за публичен процес пред камерите и микрофоните и се аргументира с текстове от Конституцията, Европейската конвенция за правата на човека и Хартата за правата на човека за равенството на страните в процеса и за правото на обществото да бъде информирано и на медиите да го правят. Припомни, че ако се налага да бъде пазена националната ситурност, това ще бъде направено, но че ако една информация, класифицирана като държавна тайна е станала достояние на всички, какъвтто е скандала със случая "Червеи", тя вече не е тайна.

Както и когато огласяването ѝ е необходимо за осигуряване справедливостта на процеса и свободата на информацията, които в случай като настоящият е от значим интерес за авторитета на правосъдието

Макар и автор на грифа "Секретно" прокуратурата беше въодушевена от името на съдия Коев.

Публичността винаги е в интерес на делото, каза прокурор Даниела Димитрова.

Първите разпити днес бяха свързани с обвинението на Тодор Костадинов, че е изфабрикувал исканията, с които месеци наред е бил контролиран от централния полицейски регистър. Въз основа на тези искания Владимира Янева разрешава СРС-та в надзаконови срокове и без мотиви. От разпитите стана ясно, че  за разработката, водеща срещу "къртици" в МВР лично отговарял Костадинов. За нея пък някои от шефовете в МВР научили от предшестващо обаждане на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев. Онези, които изразявали съмнение в закоността на операцията след време станали бивши началници. Един от тях е Мирен Димитров, обстоятелстван пред съда и обран пред медиите:

Не съм аз човекът, който в този момент може да бъде легитимен, достоверен, източник на информация по този казус. Има достатъчно служители, на които им е известно какво се е случило.

Бомбата днес хвърли адвоката на Костадинов Людмил Рангелов, който обясни, че разработката "Червеи" била рожба на друга - "Талибани", с която се изследвали интересни обстоятелства.

В тези обстоятелства да замесени влиятелни хора от съдебната администрация или съдебната система, които могат да влияят върху развитието на делото.

Делото продължава през ноември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!