ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Любов Панайотова: Ще бъде голяма грешка, ако референдумът се провали

Снимка: www.europeaninstitute.bg

Опитът на инициативните комитети да агитират "За" и "Против" референдума, който ще се проведе заедно с местните избори, беше заглушен. Очертава се активността  да не бъде висока. Това каза в предаването "Преди всички"Любов Панайотова – директор на Фондация "Европейски институт".

Според нея законодателството ни цели да покаже, че в България прякото допитване не работи:

А то работи прекрасно. Имаме прекрасни примери на местно ниво, които въпреки законодателството са приложени. Това е един хубав инструмент и трябваше да бъде разгърнат и разказан с добри примери, каквито неправителствените организации имат много.

Любов Панайотова посочи, че от Фондация "Европейски институт" са направили много дебати в страната, които са показали, че хората се интересуват от темата за прякото допитване, но не познават законодателството.

Ще бъде изключително голяма грешка, ако се покаже, че референдумът е провален. Въпреки активността, надявам се, ние трябва да достигнем прага от миналите избори. Това е една голяма политическа грешка и тя ще си проличи напред във времето, коментира Любов Панайотава.

Тя обясни, че чрез платформата zareferendum.bg гражданите могат да гласуват по двата "забранени" въпроса, които бяха отхвърлени от народните представители и затова не са включени в официалния национален референдум – подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно и подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми.

До момента гласа си са дали 1588 граждани.

Цялото интервю с Любов Панайотова можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!