ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Прокуратурата иска от МВР да установи и санкционира участниците в автогонки

Ведомството има 30 дни, за да отчете резултати от противодействието на войната по пътищата

| обновено на 23.10.15 в 14:57

Прокуратурата даде едномесечен срок на МВР, за да отчете резултати от противодействието на войната по пътищата и незаконните гонки. До десет дни от вътрешното министерство трябва да са готови с мерките за справяне с проблема, а до 22 ноември и с конкретните резултати.

Сроковете текат от вчера по силата на указание на Върховната административна прокуратура до вътрешния министър Румяна Бъчварова, мотивирано с противодействие на зачестилите пътнотранспортни произшествия и постоянно увеличаващите се сигнали за фрапиращи и тежки нарушения на правилата за движение по пътищата

До 10 дни МВР трябва да локализира места, на които се провеждат гонки и участниците в тях, да предприеме превантивни мерки за наказване на виновните и да очертае цялостни действия за овладяване на войната по пътищата.

До 22 ноември мерките трябва да бъдат облечени в резултати, става ясно от съобщението на държавното обвинение, откъдето припомнят, че ВАП вече е възлагала подобна проверка през 2009 година. Според статистиката, цитирана от прокуратурата, тогава са били установени 59 места и 172-ма участници в гонки.

Съставени са били 147 акта и 92 предупреждения. За предотвратяване на незаконните автосъстезания са били изготвени предложения за промяна на хоризонталната и вертикална маркировка, поставяне на допълнителни пътни знаци и препятствия за ограничаване на скоростта. С днешна дата оценката на държавното обвинение е, че акцията е "без трайни резултати, щом гонките са актуален тежък проблем и сега".

Междувременно от Районната прокуратура в Пловдив обявиха, че от началото на годината са внесли в съда 61 обвинителни акта срещу неправоспособни водачи на моторни превозни средства. Общият брой на образуваните досъдебни производства за първите десет месеца на годината е 164, време, за което 100 лица са били санкционирани с глоба, пробация и лишаване от свобода условно и ефективно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!