ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Постепенно се увеличава избирателната активност

Снимка: Радио ВИДИН

За София, Пловдив, Варна и Стара Загора избирателната активност започва да се покачва. В различните градове активността е между 4 и 8%, заяви Петър Живков от МБМД.

Нашите данни са от малко по-късно време. Около 11% е избирателната активност за Шумен, 12% за Бургас, Благоевград и около 9% за Видин. Активността се движи в очакваните за този тип избори рамки. Това е активността за местния вот. Активността за референдума се движи на малко по-ниски нива от това, каза Първан Симеонов от "Галъп", като подчерта, че данните са от по-късно време от тези на МБМД.

Увеличават се сигналите за нарушения в изборния ден, които се получават в ЦИК. Основният сигнал е от крумовградско село, където в бюлетината липсваше единият от кандидатите за кмет и се наложи да се отпечатват нови.

Относно недоволството, че хората са питани изрично дали искат бюлетина за референдум, Камелия Нейкова от ЦИК каза:

Независимо дали са питани или не, това се прави за улеснение на избирателите. Избирателят е този, който има право да реши, дали ще участва в двете гласувания или само в едно от двете.

Александър Андреев от ЦИК допълни:

Към 10.40 ч. имаме 64 постъпили сигнали и жалби. 26 са за нарушения на секционната избирателна комисия в рамките на изборния процес, 22 са за нарушения на изборните права, 2 са за купуване на гласове, 16 за предизборна агитация и други, които са оплаквания на избирателите.

Подробности чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!