ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ЦИК ще разгледа изказването на премиера при гласуването му, в което визира за кого ще даде вота си

Проблеми със сайта на ЦИК са попречили за отчитането на избирателната активност

Снимка: БГНЕС

Шест милиона 363 хиляди 761 души имат право да гласуват на днешните местни избори. Заедно с тях се провежда и националният референдум с въпрос: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?".

Проблеми със сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) са попречили за отчитането на избирателната активност, която на предишните избори се обобщаваше около 10:30 часа. Очакванията се скоро данните да станат ясни.

Над 80 са вече жалбите в ЦИК за нарушение в изборния ден, 64 сигнала и 26 жалби за нарушения на секционните избирателни комисии. Говорителят на комисията Камелия Нейкова коментира част от тях:

Гласуването беше спряно и разпоредено отпечатване на нови бюлетини с пълното съдържание на всички кандидати. На предстоящия брифинг на ЦИК ще дадем подробна информация какво се случва в момента там, така Камелия Нейкова коментира случаят от село Поточница, Крумовград. 

ЦИК ще разгледа изказването на премиера Бойко Борисов при гласуването му тази сутрин, в което визира за кого ще даде вота си, добави още Камелия Нейкова.

Има такъв сигнал, сезирана е ЦИК. Той ще бъде разгледан на заседанието на ЦИК. Няма как сега предварително да дам какво е становището на ЦИК. ЦИК очаква предоставяне на съответния материал.

ЦИК е взела решение секционните избирателни комисии да предоставят на избирателите всички бюлетини за днешния ден, освен ако някои от тях изрично не откаже гласуването за някои от видовете избор. В кабините за гласуване се влиза само веднъж. Това решение идва след множество сигнали, че избирателите се питат, искат ли бюлетина за участие в референдума.

Лоши интернет връзки съпътстват изборния ден. Очаква се първите данни за избирателната активност да бъдат обобщени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!