ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Българи от Чикаго със съмнения в електронния вот

Снимка: предоставена от Матей Мандаджиев от Чикаго

Те със сигурност са сред първите участници в електронното гласуване на  САЩ. От 1997 година насам американските астронавти от борда на  Международната космическа станция “Мир” гласуват във федералните избори лично чрез електронната си поща. Техните бюлетини пристигат чрез защитен имейл и след това се предават в Тексас.      

Но… космонавтите все още са малко на брой и са специален случай. А българите в САЩ са много. В района  на Чикаго около 200 000. Предсрочните избори миналата година достигнаха рекорд с активността на българската общност тук. В Чикаго гласуваха близо 3000 души, а за САЩ броят беше над 9500. Емигрантите очакваха, надяваха се, жадуваха промяна. И си направиха труда да дойдат до избирателните секции. Това беше преди година. Но дали това ще се случи отново?! Този път не са избори. Но пак гласуваме. Някои знаят за какво, някои не съвсем:

Тодор Манов: Не съм запознат за какво ще гласуваме, за съжаление, с натовареното ежедневие, с което сме тук…

Сабина Недкова на 26 годинине ечувала, че в България се провежда референдум за това дали да се гласува електронно или не.

Според Любомир Велков за електронно гласуване е още рано. И оказва се не само за него: Казвам се Любомир Велков Велков, на 63 години съм, раждан съм в София, България, от 23 години живея в Чикаго, Илинойс. За референдума знам, но не съм сигурен дали трябва да има референдум в този момент…

Електронното гласуване е малко по-сложно. Не е лошо по-принцип, но за самите българи е още рано според мене да гласуват електронно. Нямаме тази дисциплина, нямаме техника, някои нямат и представа за какво става въпрос. Така мисля. На този етап за мене е много рано.

Ричард Судриет, почетен председател на Международната фондация за избирателни системи, която е изборен наблюдател и дава експертни становища в цял свят, също смята, че гласуването по интернет е бъдещето, но, както при всяка нова система, са нужни солидни проверки и тестове, за да може обществеността да има доверие в резултатите.               

Петко Караджов, 46-годишен: А, за това съм чувал. Чувал съм, но не знаех, че има референдум. Просто знам, че има такава идея. От една страна, е хубаво, защото е удобно за хора, които нямат възможност да бъдат на място, но според мене има доста голяма доза шанс някой да злоупотреби, така че, мисля, че в крайна сметка е по-добре да няма…   

На президентските избори в САЩ през 2000 г. грешките в перфокартите за гласуване във Флорида предизвикаха сериозни дебати около електронните машини за гласуване, които не оставят писмени следи и няма никаква възможност за повторно преброяване на гласовете.

Според фондация “Проверено гласуване“ гласоподавателите в САЩ  масово дават своя вот по електронен път през 2010 г.  От 50-те американски щата 33 се включват на междинните избори с гласуване по имейл, факс или онлайн. Фондацията изучава сигурността на системите за гласуване. Заключението на наблюдателите е, че може би избирателната активност е повишена, но за сигурността няма никаква гаранция.

Екип от студенти по информатика от Мичиганския университет експериментира да направи пробив и достига до кода на системата за електронно гласуване за около 3 часа, а за 36 часа вече има контрол върху цялата система. 

А как в България ще бъде гарантирана сигурността на системата? Дали това е най-сигурният и най-добрият вариант за гласуване, след като специалистите твърдят, че противно на очакванията, не е най-евтиният. Да, може би ще се включат повече емигранти в гласуването, но дали е дошло времето и дали сме пораснали  като общество и като морал за електронен вот? Или с добри аргументи ще поразпилеем още малко пари на и без това бедния български данъкоплатец?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!