ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Сигнали за нарушения на изборите

Снимка: БГНЕС

Двайсетина полицаи бяха вдигнати на крак заради ескалация на напрежението в доспатското село Змейца в навечерието на изборите. 

Късно снощи представители на една политическа сила получават сигнал за купуване на гласове от техни опоненти в доспатското село Змейца. Група от Доспат с 6 коли тръгва към селото и блокира сградата на опонентите им. В нея имало и представители на друга политическа сила. За кратко напрежението ескалира и събира около стотина души. Масовата саморазправа била осуетена от 20-ина полицаи. Председателят на общинската избирателна комисия в ДоспатЕмил Пържанов разказва:

Получихме сигнал, малко късничко беше, за купуване на гласове от определен кандидат за друг кандидат от друга партия. Тъй като ние не сме разследващи органи, уведомих полицията, уведомих и дежурния прокурор. Когато отидохме, вътре имаше хора, които започнаха да звънят на други хора, които дойдоха и препречиха самия път. Ние не можахме да си тръгнем, чакахме полицията да може да отвори пътя, няколко часа. Сутринта всички секции отвориха нормално и няма нарушения на Изборния кодекс.

В полицейското управление няма задържани лица след снощния екшън в Змейца. Образувани са 2 проверки – едната е за купуване на гласове, а другата за хулиганство. Материалите за случая са докладвани в прокуратурата. В Доспатско имащите право на глас са 7 952 избиратели.

В деня за размисъл ОИК - Велико Търново е получила два сигнала за предизборна агитация с автомобили.

Цанка Христова – председател на ОИК Павел баня, съобщи за „Хоризонт“, че членове на 21 секции в селото, в присъствието на 6-ма представители на една политическа сила в стаята, откъснали предварително 34 бюлетини за кмет на общината и 11 за общински съветници и премахнали номерата им, с цел да облекчат гласуването. ОИК е прекъснала за час гласуването и анулирала въпросните бюлетини. Христова съобщи още, че са постъпили сигнали за нарушение на закона в две села от общината – Осетеново и Габарево. Там кандидатите за кметове на една партия стоели пред секцията и отбелязвали в списък имената на вече гласувалите избиратели. От комисията изпращат представители за проверка на сигналите. В 71-ва секция в Стара Загора, членове на комисията, при приемане на бюлетините за кмет и за общински съветници, ги разтворили с аргумента, че иначе няма как да поставят печата на тях, което поставя под съмнение тайната на вота. От телефон 112 е постъпил сигнал, че в една от секциите в Стара Загора дават бюлетината за националния референдум без плик. Друга жалба, която не се потвърдила при проверката на Старозагорската избирателна комисия, е за това, че образецът на бюлетина, поставена пред една от секциите в града, била маркирана с номера на една политическа партия.

В Бургаска област най-много 8 жалби за нарушения са постъпили в общинската избирателна комисия в Несебър. Три жалби са постъпили от Обзор. Те са за незаконна агитация, за струпването на много хора пред  секциите за гласуване. Последната жалба е срещу членове на секционни избирателни комисии, които диктували на глас личните данни на избирателите. В ОИК в Несебър има и постъпила жалба от село Крушарица затова, че на образците на бюлетините е зачернкато името на кандидата за кмет, за когото да гласуват хората и на бюлетината за референдума е обозначено как да се гласува. В селатаОризаре и Гольовци също има голямо струпване на хора, предимно на роми пред избирателните секции. Хората там казаха, че чакат повече от 40 минути, за да гласуват. И в двете села имаше засилено полицейско присъствие.

Председателят  на ОИК - Елиана Спасова заяви за „Хоризонт“, че администрацията в Белица не е предоставила всички изборни книжа в 18-те секции  на общината. Липсват списъците с кандидати за кметове и общински съветници, в някои от помещенията членовете на секционни комисии седят на детски столчета  и работят на  масички от детската градина, в която се намират секциите. Груби нарушения са извършени в избирателните секции в село Горно Краище, където номерата в долния ъгъл на бюлетините за избор на кметове и съветници са откъсвани преди упражняването на вота. Масова некомпетентност в работата на секционните комисии е констатирала председателят на ОИК в Белица. За грубите нарушения и пропуски от страна на общинската администрация са сезирани ЦИК и областния управител на Благоевград. В Гърмен пред някои от секциите са се образували опашки. Много от хората твърдят, че се купуват гласове, но официални жалби няма:

Масово се купуват гласове, масово... и се дават кървави пари в цялата община. И тези, които  купуват, а и тези, които се продават, е жалко. Жалко е, че го правят, защото вече ни писна от лъжи, от корупция.

За проблеми алармираха и членове на СИК в Гърмен:

Проблем има с откъсването на бюлетините от кочана и късането после на номерчето на бюлетината. Перфорацията е много слаба и много трудно се къса.

Вече няколко часа изборният ден в село Поточница, община Крумовград, е замразен. Причината е липса в бюлетината на един от кандидатите за кмет на кметство, съобщиха от Общинската избирателна комисия. В село Поточница кандидатите са двама. Името на единия от тях не е записано в бюлетината. След като е била открита липсата, изборният ден в селото не е започнал. Сега се отпечатват нови бюлетини, които се очаква да бъдат доставени след 12:00 часа, съобщи председателят на ОИК в Крумовград Атанас Кюрдиев. Преди малко стана ясно, че вече има подадена жалба за изборен туризъм в Кърджали. От един от предизборните щабове сигнализират ОИК, че около 08:30 часа на паркинга пред стадион "Дружба" са пристигнали 7 микробуса и автобуси с хора от вътрешността на страната. Твърди се, че те са били насочени към определени секции. Пътниците са били посрещнати от активисти на голяма политическа сила. Тепърва предстои общинската избирателна комисия в Кърджали да се произнесе по жалбата. 

Общинската избирателна комисия в Кюстендил проверява сигнал за агитация пред изборна секция. От ОИК коментираха за "Хоризонт", че става дума за сигнал за агитация пред изборна секция, в който не е посочено, нито лице, нито партия. Екип на комисията вече пътува към мястото, за да провери случая.

В Общинската избирателна комисия - Хасково е постъпила жалба за монтиран билборд на един от участниците в изборите, но тя не е уважена от комисията. За нарушения на изборния процес в няколко секции в Хасково сигнализираха наблюдатели, които намериха предварително откъснати бюлетини и установиха липса на бюлетини за кметове на общината. В една от секциите в квартал "Република" бюлетините се късат от кочана предварително. Сигналът е подаден от наблюдател на Института за социална интеграция, който обясни:

Открихме, че има от кочана скъсани и подготвени бюлетини. Съответно се отбелязаха като невалидни бюлетините и се отделиха, след което направихме повторна проверка и открихме бюлетини под бюрото, също ги отбелязахме като невалидни.

Жена, гласувала в тази секция, каза, че е неграмотна, но е пуснала бюлетината. Нарушение в изборния ден в Хасково е констатирано в 30-а секция, която се намира в автошколата. Наблюдател установил, че не се дават бюлетини за кметове:

Започнахме да гледаме бюлетините, кочанът го няма, целият кочан го няма, кметската бюлетина я няма. Да дойдат нашите юристи, за да се консултираме с тях и тогава ще видим какво ще правим.

По последна информация, кандидат за общински съветник от община Девня е бил разпитан от полицията заради сигнал за купуване на гласове. Засега сигналът не е потвърден, но материалите са докладвани в прокуратурата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!