ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Юрий Асланов: Резултатите от местния вот и референдума показаха победа на статуквото

Снимка: БГНЕС

Резултатите от изборите и референдума демонстрираха победа на статуквото. Управляващото мнозинство получи потвърждение, че е стабилно. Това заяви пред “Хоризонт” социологът Юрий Асланов:

В сравнение с 5 октомври миналата година нямаме съществена промяна на картината в съотношението на основните политически сили. ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок, Патриотичният фронт, АВБ и "Атака" отчитат приблизително същата подкрепа, каквато получиха и на последните парламентарните избори. От панорамата на вота е изчезнала единствено "България без цензура". 

Той беше категоричен, че, съдейки от резултатите, референдумът не се е провалил:

72% са отговорили с "да" и 28% с "не" при активност около 40% към 18.00 часа. Въпреки че активността едва ли ще прехвърли 50%, то тя е два пъти по-висока в сравнение с първия референдум. Числото на участвалите днес в референдума и в местните избори е приблизително едно и също. Едва 9% са хората, гласували на местните избори, не са гласували на референдума, а 2% са гласувалите на общонародното допитване и не са упражнили правото си на вот по отношение на кметската надпревара.

Асланов поясни, че се е откроила много ясна доминация на ГЕРБ най-вече в големите градове и допълни, че потвърждение в полза на правителството се е получило, но не и на президента Росен Плевнелиев.

Интервюто чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!