ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

М. Малеева: Постигнатият резултат на референдума е само първата крачка към електронното гласуване

П. Ставрева: Дистанционният вот дава шанс да направим една важна стъпка към промяна на статуквото по отношение на изборния процес

Снимка: БГНЕС

71% от хората за гласували "за" електронно гласуване на референдума. Направихме първата стъпка, а сега ни остава още една много голяма – парламентът да приеме електронното гласуване.Това коментира Мануела Малеева от "Гласуване без граница“ на пресконференция на инициативните комитети за референдума след местния вот.

От комитета заявиха, че са достигнали до над 1 000 000 души на улицата и пред компютрите, за да ги убедят в ползите от електронното гласуване. Доброволците коментираха атаката над сайта на ЦИК и припомниха, че преди седмица подобна атака порази и сайта на канадската ЦИК. Никой не е застрахован от подобни атаки, но не бива да се сравнява сигурността на електронното гласуване с тази на един сайт.

В "Гласуване без граница“ са получили 140 сигнала за нередности в изборния ден. Основно нарушение, за което ЦИК е излязла със становище, е, че в някои секции бюлетините не са били давани на избирателите едновременно. На места хората са били питани дали желаят да гласуват за референдума, което също противоречи на методическите указания на ЦИК.

Статуквото се опитва да се бори по всякакъв начин електронният вот да не влезе. Позитивното днес е че гражданите са казали какво искат, смятат от комитета.

От другия инициативния комитет, свързан с референдума, изразиха съжаление, че въпросите в него са били съкратени и е отпаднал въпросът за електронното гласуване, Петя Ставрева заяви: 

Радвам се, че много наши сънародници не се поддадоха на провокациите, на опитите за насаждане на страхове на хората, които искаха този референдум да се провали. Да, този референдум  беше един категоричен отговор, че има нужда от промяна на изборната система, защото електронното гласуване дава шанс да направим една важна стъпка към промяна на статуквото по отношение на изборния процес. То ще мотивира вота на младите хора, ще даде възможност на много наши сънародници да участват пряко в изборния процес. Сега българският парламент трябва да вземе отговорно решение и да подкрепи въвеждането на електронно гласуване в България.

Повече подробности можете да чуете от звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!