ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Ниска избирателна активност в САЩ за референдума

Във посолството ни във Вашингтон гласуването започна
Снимка: Младен Петков

Въпреки очаквания голям интерес референдумът за дистанционното гласуване премина при сравнително ниска активност в Съединените щати. Пред Българското национално радио избиратели посочиха недостатъчно ефективната информационна кампания, докато посланикът ни Елена Поптодорова увери, че тя и колегите ѝ от мисиите в САЩ са положили изключителни усилия.

Във Вашингтон гласуването протече спокойно и при ниска активност. От общо 123 гласували, 118 са гласували със "за", а 5 с "не". Някои избиратели, като Бойка Попова, коментираха слабия интерес с информационната кампания:

Малко се говореше за това събитие. Според мен нямаше достатъчно реклама. Това беше малко, като разяснителната кампания беше малко. 

В същото време посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова отрече кампанията за референдума да е била по-различна от тези за други видове гласуване, когато е имало много повече избиратели:
За този референдум ние сме положили много повече усилия, дори отколкото за обичайните избори, именно защото е нов начин на упражняване на вот, с нова цел и в интерес на истината с недокрай изяснен подход към него. 
По мнение на част от гласувалите причина за малката активност може да бъде и липсата на заинтересованост. 
Според досегашната практика на ЦИК тепърва предстоят анализ, изводи и препоръки, с цел отстраняване на слабостите и поощряване на добрите практики.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!