ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Иво Мирчев: Общата подкрепа за електронното гласуване е по-голяма и от най-голямата подкрепа за партия в НС

Снимка: БГНЕС

Референдумът беше възприеман като нещо второстепенно, каза в „Преди всички“ Иво Мирчев от инициативния комитет „Гласувай без граници“:

Това, което в ЦИК направиха хора, които разбират много добре от работата си и са дългогодишни професионалисти, беше да дадат абсолютно неясни указания. В първите два часа на провеждане на изборите ние имахме стотици сигнали за хора, които са карани да гласуват в две секции, за хора, на които въобще не са давани бюлетини. Редица нарушения, свързани с референдума. Референдумът беше възприеман като нещо второстепенно след местните избори. Аз не вярвам, че въпросът за електронното гласуване е заобиколим от българските политици, защото той беше подкрепен от хората. Общата подкрепа за електронното гласуване е по-голяма и от най-голямата подкрепа за партия в българското Народно събрание.

Мирчев коментира и атаките на сайтовете на държавни институции в изборния ден:

Това е безпрецедентна кибератака към български сайтове на държавни институции. Последната такава атака е 40 пъти по-слаба. Като статистика трябва да се каже, че за няколко часа е направена симулация на едновременно влизане на половин милиард души в държавните сайтове. Убедени сме, че това е атака и към електронното гласуване.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!