ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Христо Иванов: Пълна отмяна на депутатския имунитет не е препоръчителна

Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Христо Иванов отказа да коментира по същество предложението на ГЕРБ за нови промени в Конституцията, с които да отпадне депутатският имунитет. Иванов ще заяви мнението си, след като бъдат обявени по-конкретни намерения. Министърът на правосъдието каза това преди извънредното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което ще бъде обсъждан бюджетът на съдебната власт за догодина.

Очакванията на министър Иванов е да се ориентира какво точно ще се предлага - дали отпадане на текстовете в Конституцията извън депутатската защита за изказвания в парламента или във връзка с политическата дейност на народните представители, или ще се върви към промени, свързани с облекчаване на процедурата по сваляне на наказателната неприкосновеност на народните представители, която парламентарният шеф Цецка Цачева нарече тромава.

Правосъдният министър е категоричен, че трябва да има много внимателен подход към този въпрос и че пълна отмяна на депутатския имунитет не е препоръчителна. Такава пълна отмяна на този етап не се обсъжда.

Христо Иванов похвали институциите за активизирането им по темата "Волен Сидеров", но в същото време напомни, че според него до последните скандали е можело да не се стигне, ако подобна активизация е била налице и по-рано. 

На въпрос защо трябва да се пипа основният закон, който досега не е пречел на разследвания срещу депутати с имунитет, дори и на ареста на бившия народен представител от ГЕРБ в 41-вото НС - Димитър Аврамов, Иванов каза:

Ако във всеки един случай се прилагаше законът, изобщо нямаше да стигаме до тази ситуация. Радвам се, че този път се прилага законът, но от тук нататък нека видим какви са конкретните предложение и тогава да ги коментираме.

Според председателя на ВАС Георги Колев, който е и наказателен съдия, депутатите се нуждаят от подписаната в Конституцията в пълния размер наказателна защита, а процедурата за сваляне на имунитетите била работеща. Той смята още, че не само депутатите, но и магистратите трябва да имат такъв имунитет. Преди време беше намален имунитетът на магистратите и той беше сведен само до функционален, тоест във връзка с извършването на тяхната работа. 

Никой в тази държава няма пълен имунитет за извършване на престъпления, това не е сериозно да се твърди. Знам, че когато бъде поискан имунитетът с едни сериозни мотиви, той бива свалян. Няма такъв случай, в който това да е отказвано. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!