ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Магистратите заплашиха с протест, ако Горанов не оттегли предложението си за заплатите

Снимка: БГНЕС

Съдии, прокурори и следователи заплашиха с протест, ако финансовият министър Владислав Горанов не оттегли предложението си заплатите в съдебната власт да се определят всяка година със Закона за бюджета. Петте съсловни магистратски организации  изпратиха отворено писмо до председателя на парламента Цeцка Цачева, премиера Бойко Борисов и министрите на правосъдието и на финансите Христо Иванов и Владислав Горанов. Магистратите окачествяват предложената промяна като демонстрация на силово решение и виждат в нея посегателство върху независимостта на съдебната власт.

От своя страна министърът на правосъдието Христо Иванов призова да не се пораждат съмнения, че заплатите в съдебната власт ще зависят от изпълнителната:

Дори да има някакво възражение към конкретната формула, която към момента се съдържа в 218, при всички положения ние трябва да се стремим дори да я преосмислим по някакъв начин, да се стремим заплатите на магистратите да се определят по начин, по който не зависи  от изпълнителната власт и е достатъчно предсказуем и стабилен, защото това е елемент от независимостта на магистратите и то важен.

За четвъртък е насрочена среща на членове на Висшия съдебен съвет  с финансовия министър. Тя е по покана на Владислав Горанов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!