ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

12 души, от които осем деца, загинаха в Егейско море

Снимка: ЕПА/БГНЕС
12 души, от които осем деца, загинаха в Егейско море при опит на трафиканти да прекарат нелегално над 200 мигранти през протока между анадолския бряг и гръцкия остров Лесбос.

Гръцкото правителство настоява за споразумение между Брюксел и Турция, защото според гръцкия министър по миграцията Янис Музалас, именно от Турция е централният вход на мигрантите към Европа.

Продължава мащабната спасителна операция до три гръцки острова, където почти едновременно потънаха лодки с бежанци.

До този момент спасените са 242, жертвите са 12, а неизвестен брой хора са изчезнали във водите до островите Лесбос, Самос и Агатониси. Спасените бежанци дават различна бройка на пътуващите в дървена лодка, която се разбила от бурята.

Трафикантите напуснали плавателния съд, преди да навлязат в гръцки води и оставили бежанците сами в условията на силна буря. По 1500 евро на човек е била цената за трансфера до гръцките острови, а лодката е претоварена с три пъти повече хора.

Няколко от спасените деца са в критично състояние и ги прехвърлят в болници в Атина.

В акцията участват силите на гръцката брегова охрана и европейската агенция “Фронтекс“.

Доброволци рибари и водолази от островите също участват в спасяване на имигрантите.

Свидетели на трагедията, жители на гръцките острови казаха за медиите, че са възмутени от липсата на реално решение за бежанската криза от страна на Европа. Те смятат, че турската страна просто осъжда на смърт хората, които търсят спасение от войната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!