ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Горанов се отказа от идеята за промяна на формулата, формираща заплатите в съдебната система

Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Владислав Горанов се е отказал от предложението си за промяна на формулата, по която се формират заплатите в съдебната система. Това стана ясно след срещата му с председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Колев и представляващата Висшия съдебен съвет Соня Найденова.

Горанов се е съгласил, че предложението - размерът на възнагражденията да се определя всяка година със Закона за държавния бюджет, е спорно от гледна точка на съответствието му с Конституцията. От своя страна Колев, Панов и Найденова са се ангажирали Висшият съдебен съвет да предприеме конкретни действия за оптимизиране на структурите в съдебната система, каза за "Хоризонт" председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов:

За мен беше необходимо да посочим, какво е необходимо да свърши в рамките на една година и съответно на две години Висшия съдебен съвет - премахване на незаетите щатни бройки като бюджет, оптимизация на администрацията на ВСС, ВКС, ВАС, изобщо цялата администрация. Това е нещо, което, според мен, трябва да даде като пример и стъпка Висшият съдебен съвет. Темата за военните съдилища трябва отново да я поставим на масата. И друга тема, която поставих пред министъра на финансите  - тя е свързана със специализираните наказателни съдилища. Трябва да се анализира и да се види дали това решение, което няма как да не споменем, че беше политическо решение, е удачно за съдебната система.

Той заяви, че е възможно е да се откажем от специализираните съдилища:

Това е възможно. Няма как да коментираме следващите теми, които са в средносрочен план, а именно - съдебна карта и натоварването на съдиите, без да отчетем натовареността и себестойността на едно дело в тези съдилища.

Лозан Панов каза още, че все още не е ясно дали в бюджета за догодина ще бъдат предвидени пари за по-високите заплати, които - с решение на Висшия съдебен съвет, ще получават от следващия месец  магистрати и съдебни служители. Не е ясно и дали след среща в четвъртък отпада протестната готовност, която съдии, прокурори и следователи обявиха преди дни заради отношението на финансовия министър към парите за съдебната власт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!