ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Проектът за увеличаване на учебната година е на сайта на МОН

Ваня Кастрева
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Проектът на Министерството на образованието и науката (МОН) за увеличаване на учебната година на учениците от 1-ви, 4-ти и 7-и клас е публикуван на интернет страница на министерството. Предвижда се учебната година за първокласниците да се увеличи с една седмица, а за четвърти и седми клас с две седмици.

Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева изрази надежда предложението да бъде прието единодушно.

Нашето желание е образованието на нашите деца да бъде съизмеримо с това на техните европейски връстници във всички негови аспекти. Бихме искали училището да се превърне в място, където децата ни да се чувстват комфортно, да получат много знания, но най-вече умение и компетентност, и да излизат наистина като едни личности, чувстващи се комфортно в обществото след време.

Министерството се отказа от по-драстичното удължаване на учебната година. Първоначалната идея беше вторият срок за най-малките ученици да се увеличи с три седмици и те да завършват заедно с останалите - на 15 юни, а аргументът беше учениците от 1-ви до 8-и клас да наваксват спрямо останалите европейски държави. Новата редакция, която е публикувана за обществено обсъждане, предлага срока за 1-ви клас да е до 31 май.

Защото усетихме пулса на противоречивите оценки, а за нас е важно промяната да бъде не само добре обоснована, но да бъде и добре приета. Имаше противоречиви оценки от страна на социални партньори, от страна на учители, от страна на ученици. В интерес на истината мисля, че повечето от родителите ни подкрепяха в това. Нека да видим какъв ще бъде отзвукът на тази наша нова промяна, когато обобщим всички изказани становища, ще дадем предложение на министъра и аз се надявам, че той ще вземе най-правилното решение, каза Кастрева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!