ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Делото за 6-те "не"-та срещу Цветан Цветанов ще се гледа на 8 декември

Снимка: БГНЕС

Системата за случайно разпределение на делата във Върховния касационен съд избра съдия Мая Цонева за докладчик по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Името ѝ беше определено в присъствието на медиите.

Именно покрай делата на Цветан Цветанов, председателят на ВКС Лозан Панов допусна медиите до компютъра, който избира съдебните състави. Тъй като делото за шестте "не"-та, които бившият вътрешен министър е написал под разрешени от съдия специални разузнавателни средства, е за втори път във върховната съдебна инстанция, от списъка на наказателните съдии бяха извадени тримата магистрати, които върнаха казуса за второ разглеждане във САС. Още един върховен съдия отпадна, защото беше участвал в първото гледане на делото на Цветанов на апелативната инстанция, която потвърди четирите му години затвор, постановени от СГС. При повторния прочит на доказателствата в Апелативния съд обаче Цветанов беше напълно оправдан. Сред магистратите, които могат да решат окончателно казуса, беше и бившият говорител на ЦИК Бисер Троянов, който вече веднъж си направи отвод от случая. Така днес компютърът избра съдия Мая Цонева

Насрочвам разглеждането на делото за осми декември. Това е първата възможна дата за съдия Цонева с оглед и случайния принцип, по който е определен и самият съдебен състав - Красимир Харалампиев, Даниела Атанасова и съдия Мая Цонева. Този състав е определен също по принципа на случаен подбор при определяне на съдебните състави.

Дали датата ще остане 8 декември ще зависи от това дали това ще е съдебният състав или някой от върховните магистрати ще си направи отвод.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!