ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Политическите реакции след изборите

Снимка: БГНЕС

Победи за ГЕРБ и Реформаторския блок, призната загуба за БСП. Това е част от равносметката, която политическите сили направиха след втория тур на изборите.

Реформаторите казаха, че не са доволни от резултата, защото останали втора политическа сила. Радан Кънев обаче беше доволен, че реформаторите имат кметове в Добрич и Плевен:

Плевен ни беше отнет преди четири години. В много трудни условия сега си върнаха с една гръмотевична преднина. Печелим Добрич, което вече прави резултата ни на ниво областни центрове категорична победа, далеч пред БСП на ниво областни центрове.

Кънев подчерта и ролята на реформаторите. С помощта им, която са дали на ГЕРБ, на много места са постигнали една от големите си цели:

Измитането на крепостите на БСП и ДПС от картата на областните центрове.

Това изказване обаче подразни Бойко Борисов:

Що за изрази са "да ометем", "да изметем", "да премахнем", "да изчагъртам"? Аз се чудя, как от утре да продължим да сме така стабилни в тая тежка международна обстановка.

Борисов предупреди реформаторите и за изказването по повод победата в Плевен:

За Плевен положих огромни усилия да загубим този град, заради толерантността. И се говори, че е паднал Плевен, като навремето при падишаха и че едва ли не са го освободили от някой. Искам да ги помоля да бъдат малко по-толерантни и малко по-скромни.

Резултатите от изборите показват, че никой не може да се мери с ГЕРБ, обобщи Бойко Борисов и подчерта, че освен ДПС, избирателите от етноси припознават и ГЕРБ като своя партия:

Имат значение и българските мюсюлмани в контекста на изтока, и вниманието към тях. Това, че започват повече български мюсюлмани да не се плашат от нас, това ни е голяма радост, защото гарантира етническият модел. Това, където ги уплашиха преди време: Като дойде ГЕРБ, като дойде Бойко, ще ви смени имената, ще бутне джамиите, ще ви изсели.. Ние толерантно работим. Там, където ДПС са били по-силни - печели, там, където ние - ние сме спечелили. Изборите са потвърдили, че по-добра от тази коалиция няма. Показахме, че по-стабилна, по-добра коалиция от тази не може да има.

ГЕРБ не може да прави самостоятелно персонални промени в кабинета, каза премиерът Борисов. Изборният кодекс също ще бъде променен след разговорите между партиите в парламента.

И в следизборната нощ Атанас Мерджанов от БСП не спести критиката към ГЕРБ:

Въпреки пировата победа, трябва да се замислим, какво ги чака българските общини. При една такава груба сила на администрацията, на моменти на полицията, на властта, изобщо върху свободата български граждани да изразяват свободно своята воля. Това по никакъв начин не омаловажава победата на ГЕРБ, разбира се, нито пък може да служи като индулгенция и извинение за провала ни на тези местни избори.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!