ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Коларова: Убедителният резултат на референдума ще блокира сценариите за опорочаване на електронното гласуване

Снимка: БГНЕС

Целта на хакерските атаки срещу сайтовете на ЦИК, ГРАО и МВР беше да се всее хаос и да се отклони вниманието на хората, да се създаде усещане за несигурност. Това каза в предаването „Преди всички“ Румяна Коларова – секретар на президента по връзките с гражданското общество:

Феноменът „хакерски атаки“ аз бих оприличила и дефинирала не само като „Костинброд 2“. Бих казала, че това е една инициатива, близка до това, което Волен Сидеров направи в изборната нощ.

Характерът на този вид хакерски атаки, които всички специалисти по IT технологии казват, че са доста елементарни от гледна точка на организация, но много скъпи от гледна точка на пари, които се плащат, за да могат да бъдат реализирани, особено в този мащаб, не бих ги сравнила с технологичния и граждански заряд, който носи електронното гласуване, коментира Румяна Коларова.

Позицията на президента е, че само законодателни промени няма да решат тежките проблеми, свързани с изборните процедури, заяви тя:

Искам да припомня, че от 1990-та година имаме проблеми с чувалите, които се носят, със закъсненията, които отбелязваме през изборната нощ при предаването на бюлетините. Пределно ясно е, че трябва да има професионалисти, които да организират изборите. В момента и форматът на ЦИК, и начинът, по който се организират секционните избирателни комисии, не гарантира този професионализъм, нито общинските избирателни комисии са организирани на този принцип. Има няколко прости правила, които гарантират добър изборен процес навсякъде по света. Необяснимо е защо в продължение на 20 години българските политици отказват да ги приложат.

Румяна Коларова смята, че убедителния резултат на референдума ще блокира евентуалния сценарий в парламента мнозинството да застъпи тезата какъв апокалипсис ще настъпи, ако електронното гласуване бъде въведено:

От самото начало този сценарий се обсъждаше в политическите среди. Този сценарий залага на едно единствено нещо – пасивността на хората./…/ По своята природа това е политиката на авторитарния режим, политиката на хора като Путин. Не е редно България да следва този път./…/ Надявам се този сценарий да не проработи, да не се появят експерти и политици, които да започнат да говорят от името на неясно кого и да излагат аргументи, които са премълчали или които не са добили публичност по време на кампанията.

Цялото интервю с Румяна Коларова можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!