ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Т. Петкова: Всички действия на правителството са в посока гарантиране на енергийна независимост

Снимка: БГНЕС

България е в последни преговори по газовата връзка с Гърция, поясни в рамките на парламентарния контрол енергийният министър Теменужка Петкова:

Съгласно приетата пътна карта се планира газовата връзка да бъде изградена и въведена в експлоатация до края на 2018 година. В момента, съвместно с нашите партньори от гръцка страна, водим последни преговори по отношение на изясняването на окончателното инвестиционно решение, като тези клаузи са свързани предимно с техническата част. Надявам се до края на месец ноември окончателното инвестиционно решение, което е изключително важен документ, да бъде факт.

Министър Петкова обясни, че се разглеждат четири нови оферти за изпълнител на строителните работи по изграждането на подводната част от газовата връзка с Румъния:

При липса на нови затруднения, свързани със специфичната геоложка структура на участъка под река Дунав, се очаква строително-монтажните работи да приключат през 2016 година и междусистемната връзка да бъде въведена в експлоатация.

Продължава прединвестиционната подготовка по междусистематана връзка "България-Сърбия". Очакваният срок за въвеждане в експлоатация е 2018 година,  допълни министър Петкова:

Междусистемната газова връзка "Турция-България" – планирано е проучването да приключи началото на 2016 година и да даде отговор на редица въпроси относно избора на трасе, оценката на разходите и предварителната оценка на въздействието върху околната среда.

Всички тези действия, които правителството предприе, са в посока гарантиране на  енергийна независимост и по-голям избор за българските потребители, подчерта енергийният министър.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!