ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Г. Дичев: Идеята е за всяко неизпълнение съдебният изпълнител да налага глоби

Георги Дичев
Снимка: БГНЕС

След подписано споразумение с Висшия съдебен съвет, частни съдебни изпълнители вече са започнали да събират несъбраните задължения за милиони на съдебната система.

Става дума за глоби, такси и вноски по различни видове дела, обясни председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев, който обаче призна, че засега е минимален броят на съдилищата в страната, които са се обърнали за съдействие към тях.

Пред журналисти от Камарата на частните съдебни изпълнители анонсираха поредица от законодателни предложения за подобряване на системата на събиране на вземанията, които от една страна да ускорят процедурата, а от друга да гарантират още повече правата на длъжниците.

Едно от предложенията е свързано с промяна на режима за предаване на деца при разделени родители, поясни Дичев:

Изначално нали е темата съдебно-изпълнителният или компетентният орган да предават деца, но след като в момента това е законодателното решение, поне би могло да се направи така, че изпълнителният процес в това отношение да бъде ефективен, а не както е в момента.

Защо не е ефективен – глоби се налагат само за неизпълнението на задължението на длъжника да отговори, когато получи покана за доброволно изпълнение. Съответно длъжникът отговаря “да, ще изпълнявам“ и на втория ден не изпълнява и до там.  От там нататък трябва да се извършва привително изхвалнение, което значи децата да се предават силово.

Целта на нашите предложения е следната – да се мотивират длъжниците сами да изпълняват, а не да се търси повече принуда, а със санкции да се стимулират доброволно да убеждават детето, че трябва да отиде при другия родител и трябва да се вижда с него,  допълни още председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители и поясни, че:

Всичко това в интерес на децата и на техните близки. Идеята е за всяко неизпълнение съдебният изпълнител да налага глоби, но не само да спре до тук, а да се продължи влязлата в сила глоба -  да се изпраща на Националната агенция за приходите, които да възложат на същия съдебен изпълнител да събере вземането за глобата в рамките на същото производство.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!