ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Около 560 милиона лева са постъпили от частните съдебни изпълнители в Държавния бюджет

Статистиката за последните десет години представи председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев

За десетте години от съществуването си частните съдебни изпълнители са възстановили на гражданите и бизнеса малко над 6 000 000 000 лева, от които 560 000 000 лева са постъпили директно в Държавния бюджет.  Статистиката представи председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев, който акцентира върху все по-доброто сътрудничество на частните съдебни изпълнители с местните власти. Към тях все по-често се обръщат и държавни органи.

Последното споразумение, подписано от Камарата на частните съдебни изпълнители, е с Висшия съдебен съвет (ВСС) за събиране на вземанията на съдебната власт. Въпросът за над 700 000 000 лева несъбрани вземания стана актуален около спора на ВСС с финансовия министър за по-високите заплати на магистратите.

След като Владислав Горанов обясни, че събирането им не е сред приоритетите му, от Камарата на частните съдебни изпълнители са се свързали със съдебния кадрови орган и са предложили помощта си, при това при ненатоварващи и със стотинка съдебната система условия - 
таксите за събраните пари да се поемат от длъжниците, когато парите не могат да се съберат, защото длъжникът няма нищо, разходите се поемат от самия частен съдебен изпълнител.

Мотивацията на Камарата да се обърне към ВСС, Дичев обясни така: 

И когато една санкция, още повече при една присъда, не се приведе в изпълнение, това значи, че няма държава, няма и правосъдие, няма и изобщо сигурност и правов ред в страната, което е недопустимо.

Освен от хора, междувременно прехвърлили собствеността си на други т.е. останали без нищо, от Камарата на частните съдебни изпълнители обясняват, че няма как да се съберат задължения по стари случаи заради изтеклата давност.

Засега интерес да събират пари от глоби, такси и вноски от съдебни дела имат в Русенско и Добричко., но текат разговори и в София.  Има обаче и неофициална съпротива, признаха от Камарата:

Не ги споделят, но опасения няма как да има. Това е законова възможност – не е измислена нито от Висшия съдебен съвет, нито от Камарата на частните съдебни изпълнители.


Още коментари чуйте в репортажа на Силвия Великова в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!