ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

След петгодишно прекъсване Българо-руската междуправителствена комисия ще се събере през януари

Снимка: БГНЕС

В началото на идната година за първи път от близо пет години ще се събере Българо-руската междуправителствена комисия. Това стана ясно при посещението на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в Москва.  

По време на посещението си в руската столица министърът на енергетиката Теменужка Петкова бе приета от първия заместник-министър на правосъдието на Русия  Сергей Герасимов, който е председател от руска страна на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. От българска страна за председатели на комисията са определени министрите на енергетиката и на икономиката Теменужка Петкова и Божидар Лукарски. Последното заседание на междуправителствената комисия бе през 2011 година в Москва.

Предвижда се следващото заседание да е в София в края на януари 2016 година. Теменужка Петкова и Сергей Герасимов бяха категорични, че провеждането на това заседание ще има важно значение за бъдещото развитие на двустранните отношения между България и Русия. Теменужка Петкова информира руския си колега, че вече са проведени заседания на част от работните групи в рамките на Комисията, в това число и на работна група "Енергетика". Уверена съм, че поставените за обсъждане по време на работните групи въпроси ще бъдат успешно решени на заседанието на Междуправителствената комисия, заяви още тя.

Според председателя от руска страна Сергей Герасимов двустранните отношения в областта на енергетиката следва да се развиват. Днес в Москва министър Петкова ще участва  международния конгрес "Трансформация на енергийните пазари и ролята на Русия в световния енергиен баланс". Форумът се организира от известния "Институт за енергетика и финанси" и от Министерството на енергетиката на Руската федерация. Във фокуса ще бъдат международното енергийно сътрудничество, отношенията между доставчиците и потребителите на енергийни ресурси и енергийният диалог.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!