ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Силното земетресение в Гърция взе две жертви

| обновено на 17.11.15 в 15:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две възрастни жени са загинали и четирима души са били ранени при силното земетресение, което разлюля Северозападна Гърция. Според Сеизмологичния институт в Атина трусът с магнитуд 6,1 е бил регистриран на 25 километра от четвъртия по големина остров в Йонийско море - Лефкада, и е бил на дълбочина 5 километра. Усетен е в голям периметър - както на Йонийските острови, така и в континентална Гърция. Земетресението е било продължително. Жителите на острова се страхуват да влизат в домовете си, продължават вторичните трусове, най-силният от които е с магнитут 5,2. 

Има разрушени необитаеми къщи, паднали зидове на църкви, както и потънала настилка на шосета.

Властите предупреждават жителите на Лефкада и съседните острови да не се приближават до стари постройки и да не оставят децата си без надзор.

Сеизмолози от Геодинамичния институт в Атина съобщиха, че следят сеизмичната активност в района и че не очакват по-силен трус от първия. Вторичните трусове се усещат и на съседните острови.

Професорът по геология Герасимос Хулиарас е на друго мнение:

Най-силният вторичен трус досега е 5,2 по Рихтер. Необходими са няколко денонощия, за да кажем със сигурност, че земетресението от 6,1 е най-силното.

От Гражданска защита предупреждават жителите на Лефкада да са особено внимателни в следващите часове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!