ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Съдията Румяна Ченалова с ново обвинение за длъжностно престъпление

Румяна Ченалова
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата повдигна ново обвинение на съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова за длъжностно престъпление. То е във връзка с работата й по делото за двойното убийство пред дискотека "Соло". Ченалова днес беше на разпит в ДАНС, където коментира за първи път официално разпространените записи на нейни разговори с бишия председател на Софийския градски съд Владимира Янева. По същото време Янева коментира случая на заседание на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет. 

Ченалова беше съдията, който оправда обвинения за двойното убийство Илиян Тодоров. Това му даде възможност да излезе от ареста и когато следващите две съдебни инстанции го осъдиха на доживотен затвор, Тодоров вече беше напуснал страната. Сега прокуратурата смята, че тя е пропуснала да му наложи мярка за неотклонение "задържане под стража", това пък му е дало възможност да се укрие, което пък е разколебало доверието на гражданите към съдебната система. 
Преди да научи за новото си обвинение, Румяна Ченалова коментира, че не е изненадана от него, особено след като преди време била подала сигнали до европейски институции за правонарушения на висши представители на властта, очаквала е нови съдебни проблеми. Кои са тези високопоставени представители, тя не пожела да каже, но даде да се разбере, че те са свързани именно със съдържанието на разговора, който води тя с Владимира Янева. В същото време обаче Владимира Янева, чрез адвоката си Антон Станков, отрече да си спомня за такъв разговор и нарече изнесените записи монтаж. Предстои и Румяна Ченалова да бъде изслушана от Етичната комисия, преди тя да реши как да продължи нататък в скандала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!