ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Даниел Митов: България е готова да подкрепи Франция за бързото решаване на конфликта в Сирия

| обновено на 19.11.15 в 14:45
Снимка: БТА

България е готова да подкрепи Франция за бързото решаване на конфликта в Сирия, заяви в кулоарите на Народното събрание министърът на външните работи Даниел Митов. На този етап Франция не е поискала помощ от страната ни, но България е готова да съдейства, поясни външният министър Даниел Митов:

Може и да не е военна, може и да е логистична, може и да е помощ по отношение на информация.

Помощта от страните-членки на ЕС ще става на двустранна основа, каза министър Митов:

Т.е. през двустранните отношения, с всяка една държава, членка на ЕС, Франция ще търси възможности за колаборация по отношение на ответния си удар към "Ислямска държава". До момента не е искано такова двустранно съдействие от наша страна, и , разбира се, ако бъде поискано ние ще ви уведомим. 

Не може да се говори за включване на страната ни във военни действия, поне на този етап, подчерта външният министър:

Не, за момента, разбира се, не. Но военни действия вече текат от доста дълго време. Така или иначе обаче до момента за участие на България не се говори по никакъв начин, но ние сме изпратили въоръжение, муниции на кюрдските въоръжени сили, това стана преди повече от година. Така или иначе обаче няма как да си представим, че "Ислямска държава" ще бъде изкоренена от Сирия и Ирак без сухопътна операция.

Сухопътната операция в Сирия трябва да се извърши от държавите от региона, смята министър Митов. По разпространената информация, че по време на атентатите във Франция са открити български оръжия, министър Митов обясни:

Разбрах обаче, че тези автомати са били произведени 80-те години. Много държави произвеждат оръжие по света, включително и България. Как едно оръжие се е озовало от едно място на друго може да се установи.

Относно преосмисляне на позицията ни спрямо Русия, Даниел Митов изрично подчерта, че остава твърда позицията на България спрямо Русия по казуса Украйна, но по думите му, казусът "Сирия" е различен.

Министърът на отбраната Николай Ненчев потвърди, че няма конкретни искания от Франция за военна помощ в борбата с тероризма: 

Не бих могъл хипотетично, не зная, бихме могли да окажем съдействие в много и различни сфери, включително и с логистична подкрепа бихме могли да участваме. Ако е необходимо, бихме участвали с обмен на информация, нещо, което е изключително важно. Ние разполагаме с доста информация, свързана с нашето военно разузнаване. Считам, че биха могли в тази посока да поискат нещо. Биха могли да поискат експертиза, биха могли да поискат допълнителна информация, свързана с бежанските потоци. Разбира се, в този случай ще окажем пълно съдействие. Предполагам, че това решение ще се вземе на ниво министри на отбраната на ЕС, съответно министри на отбраната в НАТО, и чак тогава ще решим. Ще преценим под каква форма и как да участваме.

България няма да  участва във военна операция срещу "Ислямска държава", каза по темата и премиерът Бойко Борисов. Той смята, че в сегашната ситуация ЕС и НАТО трябва да преразгледат политиката си:

Винаги съм декларирал, че сме страна, която не воюва и настояваме по дипломатически път да се решат тези проблеми. Защото когато пращаш самолети и ракети, не можеш да очакваш мир от другата страна. Трябва да си направим ревизия и на нашето поведение, като ЕС, като НАТО - дали винаги външната ни политика е адекватна, и дали това, което сме правили, е донесло очакваните резултати.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!