ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Мая Манолова ще инициира кампания за избиране на обществени посредници в общините

Снимка: БГНЕС

При посещение в Габрово, където беше разкрита временна приемна за граждани, Националният омбудсман Мая Манолова обяви намеренията си да започне кампания за избиране на обществени посредници в общините.

От всичките 265 български общини само в 14 има обществени посредници, посочи Манолова като коментира процедурата за избор на омбудсман, която според нея е сложна и това е една от пречките. Според сега действащия Закон за местното самоуправление и местната администрация, за да бъде избран обществен посредник, са нужни 2/3 от гласовете на общинските съветници.

Съпротивата по места е обяснима, коментира още националният омбудсман, но ако има назначени хора, които да са връзката между гражданите и местната власт, то те ще улесняват работата на общинската управа.

Темата за избор на обществени посредници ще бъде обсъдена с Националното сдружение на общините, както и с действащите омбудсмани, допълни Мая Манолова, като уточни, че ако се налага ще инициира промени в закона, които да улеснят процедурата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!