ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

В 14 области е обявен оранжев код за опасност от силен вятър, има пострадали хора

Част от конструкцията на столичен мол на бул. "Черни връх" е съборена от вятъра

| обновено на 22.11.15 в 14:55
Снимка: БГНЕС

Двама души са приети в "Пирогов" с наранявания, причинени от силните ветрове през изминалото денонощие, съобщи говорителят на болницата Мария Пойразова.  Снощи е приета за лечение 39-годишна жена, върху чийто крак е паднал клон от топола. Тя има сериозно счупване на подбедрената кост и ще бъде оперирана. 47-годишен мъж е постъпил за лечение след удар по главата от падащ предмет на строителен обект. След като е приет за лечение, раната му е обработена и той е изписан.

В 14 области на страната е обявен оранжев код за опасност от силен вятър със скорост между 22 и 27 метра в секунда. Предупреждението важи за районите на Монтана, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали. В сила е и предупреждение за жълт код заради силен вятър в  още 11 области.

Два самолета на авиокомпания "Wizz Air” не са успели да кацнат на "Летище София” и са били пренасочени през нощта към Пловдив. Тъй като от няколко седмици пловдивското летище работи само на дневен режим, пътниците от двата самолета, сред които и деца, са изчаквали часове наред докато се събере персонала, за да бъдат придвижени от пистата, както и по-късно да им обработени документите. След това с автобуси са били извозени до София. 

Пристанището във Варна остава затворено, макар вятърът да отслабва. Пристанището и в Бургас беше затворено. И в двата града има съборени клони, дървета, козирки и рекламни пана, както и счупени стъкла на прозорци.

Силният вятър събори десетки дървета върху електрически съоръжения и прекъсна проводници, съобщават от ЧЕЗ.  Засегнати са абонати на компанията в районите на София, Дупница, Елин Пелин, Своге, Самоков, Вършец и Враца.

Паднал стълб от далекопровод при дупнишкото село Червен бряг остави без ток селата Крайници и Самораново. Заместник-кметът Крум Милев каза, че трудно се свързват с оперативните групи на ЧЕЗ, откъдето все пак са обещали, че до края на деня ще бъде поставен нов стълб и електроподаването да бъде възстановено. Без ток са и близките села Джерман, Бистрица, курортът Паничище и Рилския манастир, които са общо над 2 000 абоната. В Дупница има паднали няколко дървета. Бор е паднал върху покрива на жилищна коопераци в ж.к. "Елица".

В столицата работят 35 аварийни екипа, а на цялата територия на ЧЕЗ 80 екипа са на разположение да реагират, уверяват от там. При необходимост компанията има възможност да мобилизира до 1000 служители. София е един от районите, за които е обявен жълт код. От Столичната община напомнят от балконите на сградите да бъдат отстранени предмети, които могат да причинят нараняване на преминаващи граждани. В неделя в София ще продължи да се почистват падналите клони след силния вятър, който причини прекъсване на уличното осветление в няколко квартала, а жена беше ранена при падане на клон от дърво. 

Част от конструкцията на столичен мол на бул. "Черни връх" е съборена от вятъра,  съобщи за "Хоризонт" ръководителят на звеното за аварийно-спасителни на Столична община Красимир Димитров. Получени са над 130 сигнала за паднали клони и дървета:

Имаме билбордове, има паднала част от конструкцията на мола на Сребърна, както и табели и знаци. За момента нямаме данни за пострадали хора, намалява силният вятър. Според мен обстановката се нормализира.

По-рано днес Димитров заяви:

От сутринта имаме около 15 сигнала, които касаят опасни билбордове, опасно надвиснали ламарини, дървета, които са паднали на уличното платно и пречат на движението на автомобилите. Има обърната телефонна будка. Със заповед на кмета към дружествата, които стопанисват билбордове и рекламни пана е обърнато внимание да си проверят дали са опасни и да си ги отстранят. Също така и към строителните обекти, които имат скелета, строителни огради също трябва да си видят дали са безопасни за хората, които преминават покрай тях. За момента нямам информация за пострадали хора, а координацията между нас и пожарната е изключително добра. Те имат над 59 сигнала от вчера до днес, които са обработили.

Вятърът във Враца обърна автобусна спирка и преместваеми съоръжения  в центъра на града.  Репортерска проверка на "Хоризонт" установи, че поражения са нанесени и на много покривни конструкции на частни домове. 

Повече от 10 сигнала за паднали клони са подадени в Ямбол. Няма пострадали и нанесени щети. Придвижването на пешеходците на моменти е затруднено не само заради силните пориви на вятъра, но и заради големите количества прах и сухи листа.

Изключително силен е вятърът и в Смолянско. Поне от десетилетия в Родопите не е вилнял такъв вятър, коментират по-възрастните хора. Има счупени стъкла на прозорци, съборени и изпочупени керемиди и покривни ламарини. За щастие няма тежки инциденти. В гората силният вятър е съборил стотици дървета. Рано тази сутрин е имало паднало дърво на пътното платно по пътя Проглед - Рожен, където голям бор е затворил едната лента за движение. След подаден сигнал в Областното пътно управление, екип на пътно-поддържащата фирма го е разчистил.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!