ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Путин и Оланд ще обсъдят координирането на борбата срещу "Ислямска държава"

| обновено на 26.11.15 в 12:00
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в Русия се очаква с особен интерес посещението на френския президент Франсоа Оланд, който е на дипломатическа обиколка сред водещите държави в света в търсенето на подкрепа за създаване на обща коалиция против международния тероризъм в Сирия.

Посещението на френския президент в Москва идва в много деликатен момент за процесите в Сирия. Обтягането на отношенията между Анкара и Москва заради сваления от турските ВВС руски бомбардировач СУ-24 в Северозападна Сирия показва сложността на периода.

В руските издания се спекулира, че освен подкрепа за лансираната от Париж идея за създаването на коалиция срещу международния тероризъм, Оланд идва в Москва в опит да подпомогне за намаляването на напрежението между Русия и Турция. В същото време коментатори в Москва предупреждават, че свалянето на руския боен самолет в Сирия може да послужи като повод НАТО и ЕС да се върнат към лансираната идея от Турция за създаване на забранена зона за полети в близкоизточната държава.

Оланд след инцидента с руския военен самолет предложи турско-сирийската граница да бъде затворена, идея, която се подкрепя от външния министър Сергей Лавров, защото, както пишат някои московски издания, това ще даде възможност Русия да продължи военното си участие срещу международния тероризъм в Сирия.

Сближаването между Русия и Франция може да се окаже много притегателен елемент и за други европейски държави да подкрепят френската инициатива. В същото време руският военен министър Шойгу каза, че идването на противоракетните системи С-300 на борда на крайцера "Москва" край базата в Латакия и на С-400 в Хеймим ще даде възможност Русия да елиминира дори и потенциални цели, представляващи заплаха за сигурността на двете руски бази в Сирия.

                                                                              




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!