ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Русия отменя безвизовия режим с Турция

Москва ще настоява сирийците да участват в процеса на намиране на политически изход

| обновено на 27.11.15 в 17:50
Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров оповести, че Русия отменя безвизовия режим с Турция от 1 януари догодина.

Смятаме, че турското ръководство прекрачи границата на допустимото и рискува да вкара Турция в много тежко положение - както от гледна точка на дългосрочните национални интереси, така и от гледна точка на положението в региона, заяви Лавров по повод свалянето на руския военен самолет от турските ВВС. Изявлението бе направено в Москва по време на обща пресконференция с гостуващия там сирийски външен министър Уалид Муалем.

По повод отмяната на безвизовия режим с Турция Лавров каза, че в тази страна за руските граждани имало "реална опасност". Той заяви, че при установена от турските власти незаконна дейност на руски граждани уличените редовно се депортирали в трети страни без Москва да бъде уведомена. Освен това според руския външен министър в Турция редовно остават руски граждани, уличени във връзки с "Ислямска държава".

В нас се натрупват все повече въпроси за истинските намерения на Анкара и за степента на нейната реална заинтересованост от ликвидирането на тероризма в частност в Сирия, на нейната заинтересованост от нормализацията на обстановката там, каза още Лавров.

Русия в рамките на виенския формат от разговори по регулирането на сирийската криза, ще настоява сирийците да участват в процеса на намиране на политически изход в него. Според руския първи дипломат, Москва твърдо ще настоява  на справедлив политически развой на процесите в Сирия, в рамките на който сирийците сами да определят своята съдба.  Москва стана ясно, че отдава голямо значение на сътрудничеството си с Дамаск в този решителен момент от борбата с  терористите. От думите на Сергей Лавров се разбра, че Русия ще оказва помощ на Сирия необходима и за справяне с  този проблем.

Намиращият се на посещение в Москва сирийски външен министър Уалид Муалем оцени сирийско-руските отношения като стратегически и заяви, че благодарение на руската военна подкрепа  сирийските правителствени части са успели да постигнат сериозен напредък на много от фронтовите линии. Уалид Муалем повтори позицията на Дамаск, че Турция заедно с радикалната групировка Ислямска държава водят война срещу Сирия. Външният министър на близкоизточната държава изрази съгласие с думите на президента на Русия Путин,  че свалянето на руския самолет е "удар в гърба", добавяйки че Турция вече пета година нанася подобни удари на Сирия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!