ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Руското правителство трябва да съобщи икономическите мерки, които ще предприеме срещу Турция

Асоциации на турски бизнесмени бият тревога за възможността че могат да изгубят много договори и да пострадат от разрива в руско-турските отношения  след свалянето над Сирия на руския военен самолет СУ 24. Днес се очаква руското правителство да обяви мерките, които ще предприеме срещу Турция в сферата на икономиката и хуманитарните отношения.    

В Русия се получават много сигнали идващи от влиятелната Асоциацията на турските бизнесмени, както и от различни обществени организации, работещи в Москва, които искат проблемите в руско-турските отношения да бъдат решени. Според говорителят на президента Путин- Дмитрий Песков, тези организации не могат да намерят отговор на поведението на турския президент  Реджеп Тайп Ердоган и за действията му свързани със свалянето на руския военен самолет СУ 24 над Сирия преди няколко дни. Провокационните действия според Песков  не са в интерес  нито на  НАТО, Русия или пък и на самата Турция.Той отбеляза още че синът на президента на Турция Реджеп Ердоган-Билял има "определени интереси" в петролния бизнес, а зета на Ердоган оглавява министерството на енергетиката на страната.                                                                                                                     

Днес трябва да станат и ясни мерките на руското правителство, които ще вземе за ограничаване на икономическите проекти с Анкара. В тях правителство на Русия ще предложи на президента Владимир Путин да се ограничи вноса на турска селскостопанска продукция, която за първите десет месеца на 2015 година възлиза на над 2 млрд. долара както и ограничаване на руските туристи да посещават Турция от които Анкара печелеше по близо 4 млрд. долара годишно, както и на едрия строителния бизнес от Турция, работещ в Русия и имащ много сериозни проекти в страната.                                                                   

В сферата на енергетиката Москва е доста внимателна, защото и тя има какво да губи, ако реши да замрази участието си в тях като започналото строителство на първата турска ядрена централа в Якую, която е собственост на Русия.                                           

В същото време Русия вече обяви, че възстановява визовия режим за турските граждани от началото на 2016 година, с аргумента че през територията на югоизточната ни съседка преминават много джихадисти, които взимат участие на страната на радикалните ислямистки групировки в сирийския конфликт.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!