ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Россътрудничество отбеляза 90 години от създаването си  

Наградата на Светлана Шаренкова
Снимка: Николай Кръстев

В Москва беше тържествено отбелязана  90 годишнината от създаването на  Росътрудничество. Тя е правоприемник на Всесъюзното общество за културни връзки с чужбина създадена  през 1925 година, за да се превърне през 2008 година във Федерална агенция по въпросите на Общността на независимите държави ОНД и руснаците живеещи в чужбина и по международното хуманитарно сътрудничество (Россътрудничество).
На форума в Москва участваха 500 представители от над 100 държави от Европа, Азия и Африка, които на неофициално равнище развиват диалога с Русия. Те бяха поздравени от външният министър на Русия Сергей Лавров и специалния представител по въпросите на културата Михаил Швидкой.   
Форумът в Москва беше под наслова „Ролята на народната дипломация в развитието на международното хуманитарно сътрудничество“. България бе представена от Светлана Шаренкова, която е издател на излизащият у нас вестник „Русия днес“ и член на международната организация на руската преса. 
В словото се пред участниците тя каза, че годишнината от създаването на Россътрудничество съвпада и с 40 годишнина от създаването у нас на Руския културно информационен център.    
Тя акцентира, че след 2000 година когато Русия променя своята външнополитическа концепция, ролята на народната дипломация получи ново значение. “Ние в България приветствахме тази идея и заедно с Росътрудничество активно започнахме да си сътрудничим с областите на културата, образованието и спорта и в частност в областта на средствата за масова информация. Ние разбираме важното значение на медийте през 21 век определян като информационен. И знаем, че едно събитие ако не е отразено то просто не се е случило.“
Ръководителят на Россътрудничество Любов Глебова награди  Светлана Шаренкова с почетния знак на организацията „за дружба и сътрудничество“. Участие в работата на форума взе и ръководителят на Федерацията за приятелство с Русия и народите на ОНД Захари Захариев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!