ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Казахстан се опитва да помири Русия и Турция       

Нурсултан Назарбаев
Снимка: архив

В района, които покрива руската военно въздушна база в сирийското градче Хеймим, до крайцера „Москва“ се намират две подводници на военно морските сили на Турция. След свалянето на руския пътнически самолет А 321 над северен Египет и инцидента със сваления от турските ВВС руски военен самолет СУ 24 в северозападна Сирия, президентът Путин нареди най-мощният военен кораб да се приближи още повече до сирийския бряг, с цел да осигури охраната на руската военновъздушна база в Хеймим. След свалянето на руския самолет в Сирия, Москва прекрати военния диалог, които поддържаше с Анкара и сегашният случай е най-сериозният от една седмица насам след започването на най-голямата криза в руско-турските отношения. 

Ставащото в Източното Средиземноморие показва, че напрежението между Русия и Турция продължава и приближаването на двете турски подводници до руския военен кораб е пореден епизод от войната на нерви и емоции.

В същото време най-опитният от лидерите в постсъветското пространство президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев, предложи Русия и Турция, колкото и да им е трудно, да направят обща комисия за изясняването на случая със сваления руски военен самолет в Сирия.  

Тя, според казахстанския президент, трябва да определи виновните и те да бъдат наказани, а отношенията между Русия и Турция трябва да се върнат на предишното си равнище.  

Назарбаев припомни, че лично той е направил много за подобряването на  руско-турските отношения, когато през 90-те години е организирал срещи между бившите лидери на двете черноморски държави Сюлейман Демирел и Борис Елцин.                                     Турският президент Ердоган разговоря по телефона с казахстанския лидер Назарбаев и го помоли да му съдейства, за да се види с руския президент Путин на климатичния форум в Париж. Президентът Путин закъсня за общата снимка на лидерите, само и само за да не се види с турския си колега и да не бъде заедно с него на една фотография след инцидента със сваления руски военен самолет в Сирия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!