ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Путин ще изнесе годишното си обръщение към Федералното събрание

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Путин ще изнесе годишното си обръщение към Федералното събрание. Това е едно най-важните събития в годишния календар на президента на Русия. В него той прави равносметка на постигнатото и отправя ключови послания накъде трябва да върви Руската федерация през следващите 12 месеца.

Според председателя на Държавната дума Сергей Наришкин в речта си пред Федералното събрание Путин ще акцентира върху борбата с международния тероризъм и стимулирането на икономическия ръст.

Речта на президента Владимир Путин пред руското Федерално събрание съвпада с Деня на юриста, който се отбелязва днес в Русия, а това според Наришкин има символично измерение.

Руските депутати очакват след няколко часа президентът да направи оценка на международната политическа ситуация и мястото на Русия в нея, както и външните предизвикателства пред страната. Това ще е иначе, както пресмятат местни медии, 12-ото послание на Владимир Путин като държавен глава към Федералното събрание на Русия, откакто през 2000 година бе избран за президент на Руската федерация след оттеглянето на Борис Елцин на 31 декември 1999 година.

Обикновено посланията на президента Путин продължават около един час и една минута, както допълват любопитната си статистика местните електронни медии. В най-дългото си от всички обръщения досега през 2012 година, което продължи 82 минути, Путин се обяви пред Федералното събрание държавните чиновници и политиците да нямат сметки в банки в чужбина, както и да не притежават имоти извън Русия, а преди година предложи амнистията на руските капитали напуснали страната.

Най-кратко е било посланието на президента Владимир Путин през 2004 година. В рамките на 47 минути, сред темите за които е говорил, е засегнал необходимостта да бъде решен жилищният въпрос на руснаците и социалната дейност.

А през 2000 година в първото си обръщение пред Федералното събрание наследникът на Елцин дори е говорил за свободата на пресата, която, както е казал тогава, е основополагаща за принципите на руската демокрация.

През 2014 година президентът Путин е бил прекъснат по време на обръщението си 39 пъти от ръкоплясканията на представителите на Федералното събрание.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!