ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Прокуратурата проверява кой е мъжът от записа на разговорите между Янева и Ченалова

| обновено на 03.12.15 в 18:32
Снимка: БГНЕС
Прокуратурата търси на кого е мъжкият глас от изтеклите записи на разговори между бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова. Проверка вече е установила, че двете не са били обект на подслушване със законно разрешени  специални разузнавателни средства, каза главният прокурор Сотир Цацаров.


От проверката е станало ясно, че няма законно искане, разрешения, експлоатиране на СРС-та по отношение на Ченалова и Янева. Когато бъде установен мъжът или мъжете, ако се окаже, че на различните разговори е имало различни мъже, ще бъде направена проверка за него или за тях, стана ясно от думите на главния прокурор:

Абсурд е да се ограничим с това, че имаме разговор между обвиняема и подсъдима и това затваря темата. Очевидно е, че в самото помещение присъстват и други лица. Очевидно е, че тези лица трябва да бъдат установени.

Вещо лице, извън системата на МВР и прокуратурата, ще установява манипулиран  ли е записа "Янева-Чаналова". На въпрос, как се проверява съдържанието на разговорите, главният прокурор отговори с въпрос:

Как очаквате да бъдат потвърдени думите на две лица, които разговарят за трето, четвърто, пето и шесто лице и в разговора не участва нито едно от третото, четвъртото, петото или шестото лице?

След това той добави нови определения за появата на записите и ги обвърза с предстоящите конституционни гласувания:

Това ли е реформата, питам аз? Или реформата е постоянната битка кой да завземе съответен орган от съдебната власт? Значи сега е много лесно да си кажем Ченалова, Янева и прочие. Къде бяха всичките тези, които в момента четат морал на  съдебната система, преди френския посланик, когато Ченалова бе приемана, повишавана и, разбира се, наказвана за разговори с Красьо Черния. Как делото "Октопод" е възложено на Румяна Ченалова? Как става така, че този съдия изведнъж отива в Търговско отделение? Остава с делото "Октопод" и някои други дела и от там нататък поема маса търговски дела.

После Сотир Цацаров нарече поредната поява на скандалните записи “маниер“, който се повтаря било под формата на флашки, било под формата на публикации, какво се сменя само, сменят се имената. Всичките са мръсни - гном, лиани…

Поредното обтягане на отношенията си с министър Христо Иванов след ритуалното им сдобряване през лятото по препоръка на премиера, в което те обявиха, че заравят томахавките и вадят писалките, обвинител номер едно обясни така:

Ние заровихме томахавките, но от всичко това, което Ви казах до момента стана ясно, че ние не сме извадили писалките. Аз лично моята съм си я извадил, макар че колегата каза, че няма томахавка. Аз имам томахавка, но съм я прибрал. Всеки отговаря за себе си, каза главният прокурор.


Проверка сред всички органи, които могат да заявяват прилагането на СРС-тата, както и службите, които могат да ги експлоатират, а това са ДАНС и ДАТО, е установила, че Янева и Ченалова не са били обект на законни СРС-та. Вече е назначена техническа експертиза, която да анализира записите, които разпространи "Биволъ", били ли са манипулирани, има ли накъсване, тоест всичко с техническото им състояние. Експертизата трябва да е готова до 15 дни.

Досъдебното производство за "Яневагейт" ще се движи по законовите срокове, а те са два месеца. Прогнозата на главния прокурор е, че с приемането или не на промените в Конституцията скандалът ще продължи.

Подробностите можете да чуете в репортажа, излъчен в предаването "12 плюс 3", в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!