ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Днес е Никулден

| обновено на 06.12.15 в 18:33

Празникът на Свети Николай Мирликийски Чудотворец е един от най-почитаните у нас празници, като светецът е и покровител на моряците, рибарите, търговците и затворниците. Православните източници разказват, че всичките му дела имали цел да умиротворяват и да закрилят, както и да дават изцеление, а понеже го постигал с чудна лекота, то го нарекли Чудотворец. Частица от мощите му се пази и почита и в храма "Свети Николай" в София и Созопол.

Свети Николай е един от най-тачените светци, чиято памет почитаме както на 6 декември, така и на 9 май, когато са пренесени мощите му от град Мира в град Бари, Италия, а също така и всеки четвъртък от седмицата. Той е единственият светец, удостоен с такава почит и това се дължи на неговото изключително молитвено застъпничество за хората.

Председателят на църковното настоятелство при храм "Св.Николай Чудотворец" в Русе отец Стефан Стефанов допълва още за образа на светеца и празника

С Никулден започват и рождественските празници, защото самият образ на Дядо Коледа е взет от образа на Свети Николай. Тази червена мантия, с която традиционно се облича  Дядо Коледа, това е архиерейският фелон, с който е облечен Свети Николай в град Мира, когато е служил света литургия. Също такава къса бяла брада има Свети Николай, така се изобразява на всички икони. Той раздава подаръците, анонимно, тайно, скрито, не показно, радва ни и ние по този начин, като децата, радваме се, защото от Исус Христос сме призвани да бъдем всички като деца с детски чисти души и сърца, за да посрещнем в радост и със светли души наближаващото Рождество Христово.

С тържествена литургия, рибен курбан, автентично рибарско селище и концерт-спектакъл Бургас посрещна официалния празник на града, който се чества на Никулден. Всеки можеше да се снима за спомен и с 6-метров шаран, който беше несъмнената атракция на празника.

СнимкаЗа първи път тържествената света литургия, с която започнаха празничните прояви, се проведе в новостроящия се храм „Св.Николай Чудотворец“ в комплекс „Меден рудник“. Градинката край Часовника, в центъра на града, отново се превърна в автентично рибарско селище. Никулденско градче, в атмосферата на стария Бургас с рибарска къща и лодки, мрежи и котви, чийто домакин е старият капитан, а негови гости са интересни пътешественици, е най-оживеното място в центъра на града. Още рано тази сутрин бургазлии се събраха пред пункта за раздаване на рибена чорба до сградата на Общината.

Централният площад “Тройката“ в морския град беше домакин на кулминацията в празничната програмата - Никулденския концерт-спектакъл. По традиция с литийно шествие и цветя хвърлени в морето беше почетена паметта на загиналите моряци и рибари. Стари градски шлагери, лакърдии и морски истории огласяваха Никулденското градче в центъра на Бургас през целия ден. Празничната програма включваше концерти, изложби и конкурси, както и демонстративно гмуркане с автентичен водолазен ретро костюм. 

На извънредна общинска сесия званията почетен гражданин получиха строителният инженер Дамян Камбуров , художникът Красимир Зинин и певицата Тони Димитрова.

Намирам си причина и съм си търсила и съм намирала да обичам всичко и всеки в този прекрасен град – всяка песъчинка и всяка капка море, всяка уличка и всеки човек, заяви емоционално певицата в пламенна реч.

Празничната програма беше обагрена и от много изложби и концерти, както и от  традиционното литийно шествие до Моста в морската градина, където се  хвърлят венци и цветя в памет на загиналите моряци и рибари. 
Бургас ще продължи да бъде динамично развиващ се град, каза по случай празника кметът Димитър Николов.

6954 са именниците в Бургас, които празнуват днес.

Стотици хора почетоха и храмовия празник на митрополитската църква "Свети Николай" във Враца. Над 3 000 души от града имат празник на 6 декемрви. За храмовия празник в църквата "Св.Николай" във Враца от епископ Киприян беше отслужена архиерейска Света литургия.

По традиция на Никулден много хора посещават църквата, за да им бъде прочетен благодарствен молебен и да дарят домашно приготвена риба, разказа етнографът Йорданка Манкова:

Това е общобългарска обичайна практика на Свети Николай да се яде шаран. Люспестият шаран символизира благоденствие, лъскавото, златното, всичко това е свързано с благоденствието.

СнимкаНиколай идва от гръцката именна система, а традиционното българско име е Никола. Смята се, че именниците на Никулден носят определени дарби.

250 жители на Ловеч получиха безплатна рибена чорба на Никулден, осигурена от община Ловеч по повод празника. Чорбата беше раздадена пред катедралния храм в центъра на града след Светата литургия за здраве и плодородие.

В Силистренска област повече от 500 рибари също отбелязаха професионалния си празник.

Във Варна  в православния храм "Свети Николай Чудотворец" се състоя  военен ритуал с изнасяне на иконата на Свети Николай Чудотворец и частица от мощите на адмирал Фьодор Ушаков.  Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с председателя на храма отец Василий Шаган отслужиха молебен за здравето и силата на военните моряци.

Пред храма беше раздаден рибен курбан за над 300 души, приготвен във военнополевата кухня на флота.  Николай Атанасов,  командир на поделение във Военноморските сили, сподели, че чувства закрилата на светеца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!