ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Оставката на Христо Иванов получи полюсно различни оценки

Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

Полюсно различни оценки за оставката на правосъдния министър направиха малцината от членовете на Висшия съдебен съвет, които коментираха решението на Христо Иванов да се оттегли от поста. Все още няма коментар от главния прокурор Сотир Цацаров, когото Иванов посочи като фактор със силно политическо влияние.

Тази сутрин в "Преди всички" правосъдният министър в оставка, беше ясен – реформата в съдебната система е можела да стигне само дотам, докъдето е стигало съгласието на обвинител номер едно. И вече по принцип коментира, главният прокурор у нас има абсолютно безконтролна власт и тя ако не е обвързана с отчетност, много лесно може да се превърне в политически властови ресурс:

За мене е ясно, че влиянието, което има главният прокурор в процеса на вземане на решение в парламента, е огромно. Дали това е заради конкретни зависимости, или просто страх, защото то е видимо как страшно много хора в парламента изпитват страх да влязат в тази дискусия за правомощията на главния прокурор и за това дали тази безконтролност е оправдана и търпима в едно демократично устройство, но това е видимо.

Според него, скандалът със записите на разговори между уволнената Румяна Ченалова и съдия Владимира Янева е бил огромен тест за всички и точно в такива случаи се вижда, има ли воля за борба с корупцията. За мене отговора на този тест заедно с гласуването вчера се превърна в абсолютна ясна мотивация да взема своето решение, каза Иванов по повод оставката си.

Към запасите между Владимира Янева и Румяна Ченалова се върна и председателят на ВКС Лозан Панов, който иронично предложи двете да бъдат изпратени за генерални адвокати в Люксембург, за да може всичко да се успокои. Иначе изрази съжалението си, че вчера Христо Иванов е бил оставен самотно да защитава предложенията за съдебна реформа и описа ситуацията в парламента така:

Приличаше ми по-скоро на етюд, в който всеки имаше своя предварително определена роля. Оставката на министъра на правосъдието беше една предизвестена смърт, а от така наречения "исторически компромис", за съжаление, вчера политическата воля по-скоро беше насочена към това да се произведе един продукт, удобен за Брюксел, за да може да покаже, че нещо се случва, а всъщност това не е така.

Обратно, изненада от оставката на правосъдния министър изрази един от най-големите му критици, председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров – изненада, защото, според него, депутатите с впечатляващо мнозинство били приели почти всички искания на Иванов:

Според мен не трябваше да оставя – нещата са докарани донякъде, каруцата е стигнала донякъде, тези идеи всички бяха негови, сега трябва някой друг да ги доразвива, нали е така? И сега пак почват лозунгите, и пак протестите, нали? Като излязох вчера от парламента, вече имаше хора с плакати, нали, предварително подготвени.

 Подробности вижте в свързаните новини.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!