ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Корина Крецу: България ще получи 5,8 млрд. евро от Фонда за регионално развитие

Снимка: БГНЕС

5,8 милиарда евро ще получи България от Регионалния фонд на Европейския съюз (ЕС) до 2020 година. Това заяви европейският комисар по регионалната политика Корина Крецу. Заедно с 3 млрд. евро от Социалния фонд, както и от Фонда за рибни култури, това ще повиши качеството на живота в България.

След среща с премиера Бойко Борисов еврокомисарят подчерта, че с вече отпуснати близо 4 милиарда евро са постигнати видими инвестиции в конкурентоспособност, транспорт, околна среда и регионално развитие.

Вицепремиерът, отговарящ за еврофондовете, Томислав Дончев изрази надежда, че и догодина ще има добро сътрудничество. Според него обаче и през 2016-а няма да е лесно в управлението на средствата от Европа:

2016-а няма да бъде много по-лека. Това е годината, в която на пълни обороти трябва да заработят българските програми, те вече са отворени, но оборотите трябва да бъдат качвани с пъти. 2016-а е годината, в която ние трябва да отбележим напредък по отношение на плащанията. Необходими са ни видими резултати и по отношение на други реформи в редица сектори. От успеха на тези реформи зависи възможността ни да ползваме европейско финансиране от 2017 г. Тук само ще маркирам водния сектор, образованието, здравеопазването. Списъкът не е изчерпателен, но това са може би най-предизвикателните реформи, които ние трябва да движим успоредно с изразходването на парите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!