ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Котел е категорично против намерението на ВСС за закриване на Районния съд и прокуратура в града

Снимка: архив

Общинският съвет в Котел прие  в петък декларация  до парламента, Министерството на правосъдието, Висшия съдебен съвет (ВСС) , омбудсмана и областния управител на Сливен, в която местната власт, от името на гражданите, се обявява против намерението за закриване на Районния съд и Районната прокуратура, просъществували над 100 години във възрожденския град.

Общинският съвет и кметът на Котел изразяват категорично несъгласието си с намерението на ВСС за поделяне на съдебния район на Котел между Районните съдилища в Сливен и Омуртаг. Според тях поради географската, етническа и социална специфика на общината, такова решение лишава жителите й от достъп до правосъдие. Разстоянията до Сливен и Омуртаг  са големи, общественият транспорт - неуреден,  а населението в община Котел е най-бедното в страната, с над 40 на сто безработни, се посочва  в декларацията.

Районният съд и прокуратура в Котел са настанени в добре  уредена сграда, за разлика от Омуртаг, където правораздавателните органи нямат свой дом.  Закриването на котленския районен съд и прокуратура ще принуди семействата на магистрати, адвокати, съдебни служители и охрана  да се изселят завинаги, както и ще затрудни нотариалната дейност и социално слабото население, което ще пътува нееднократно до Сливен и Омуртаг за продажби, удостоверения и правна защита.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!