ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

70% от гражданите на Русия подкрепят водената от Москва военна операция в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От проучване на известния фонд "Обществен мнение" става ясно, че много висок процент от гражданите на Руската федерация се отнасят с доверие към участието на страната им в сирийския конфликт. 70% от гражданите на Русия са "за" действията на Кремъл в близкоизточната държава, докато отрицателно възприемащи действията на Москва са 16%, а за 5% тази тема е безинтересна. Любопитно е, че 48% искат военната операция в Сирия да бъде продължена, а 26% се изказват за нейното разширяване. Докато за прекратяването на руското военно участие в Близкия изток се обявяват 13% от гражданите на страната. Изследването показва, че е нараснал броят и на тези, които смятат за допустимо провеждането на сухопътна операция в Сирия. В сравнение с ноември, когато тази подкрепа е била 12 процента, през декември техният брой се е увеличил със 7 процента. Мнозинството руснаци обаче не смятат, че Русия трябва да влиза в подобна операция 71% смятат, че сухопътната операция не трябва да бъде провеждана при никакви обстоятелства.

Най-запомнящото се събитие за изминаващата година за руснаците ще остане терористичният акт на руския самолет, пътуващ между египетския курорт Шарм ел шейх и Санкт Петербург, който се разби над Синайския полуостров на 31 октомври. Според руснаците най-голямото събитие за 2015 година е антитерористичната операция, която Москва започна преди два месеца в Сирия. 23% процента от интервюираните определят именно това събитие като водещо, а за 13% това е засилването на тероризма в света и обединението на страните в борбата с него.

Проучването показва, че темата, свързана с конфликта в Украйна, за руснаците е отишла на трето място, като само 7%, са я откроили, а на четвърто място едва с 5% – са терористичните актове в Париж.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!