ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Протестиращи бяха задържани в Москва за участие в непозволен опозиционен митинг

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Независимо от забраната за митинг, която имаха от кметството на руската столица, активисти на опозиционната партия "Яблоко" излязоха на протест на Пушкинския площад  в Москва. 20 човека на малки групи протестираха против нарушението на Конституцията на Русия от страна на управляващите в Кремъл. Когато към тях се присъединиха още хора, полицията, която ги охраняваше, започна да ги арестува и води в местното полицейско управление. 

Според официалните данни между 30 и 50 човека бяха задържани от полицейските власти. По-голямата част от тях бяха задържани заради опита им да проведат в крайна сметка неразрешения протестен марш на опозицията, който трябваше да се проведе от Страстния булевард до проспект „Сахаров“. Това се случва, когато се отбелязва Денят на Конституцията, а сред задържаните бе и един от нейните автори и бивш помощник на първия демократично избран президент на Руската федерация Борис Елцин - Георги Сатаров, но по-късно, както той обясни пред  радиостанцията „Ехото на Москва“, е бил пуснат от полицията. Лидерът на партията „Яблоко“ Сергей Митрохин все още е задържан в полицейското управление, заради оказване на съпротива на полицай.
Опозицията имаше намерение на днешния ден да организира своеобразен поход в центъра на руската столица под името „Марш на промяната“, като в него се очакваше по предварителни данни да участват близо 50000 човека, но той бе отказан от градските власти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!