ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

23 души загинаха при пожар в психоинтернат във Воронежка област в Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

23 души загинаха при пожар в психоинтернат във Воронежка област в Русия. Огънят e пламнал през нощта в един от корпусите на интернатa. По време на инцидента в сградата е имало 74 души, включително и четирима медицински работници.

Екипи от спасители и пожарникари продължават да претърсват отломките на корпуса. Лично министърът на извънредните ситуации на Руската Федерация Владимир Пучков пристигна на мястото на инцидента, за да координира спасителните действия. Той пристигна със специален медицински хеликоптер, оборудван на борда с медицински прибори и техника, за оказване на помощ и за транспортиране на пострадалите. Оцелели са 55 души, от които над 20 са в болница с изгаряния и натравяне.

Властите повдигнаха вече обвинение по член 109 на руския наказателен кодекс – „причиняване на смърт по невнимание на двама или повече хора“. Според този текст на закона се предвижда лишаване от свобода за срок до четири години. Следствените действия започнаха веднага след потушаването на пожара. 

В момента в останките на сградата работят следователи и специалисти по съдебна медицина за изясняване причините за пожара. Руският вицепремиер Олга Голодец заяви, че всички спасени се намират в една от местните болници и се чувстват относително добре.Тя обеща, че ще постави въпроса пред  руското правителство за намиране на средства за ремонтиране  на психиатричните болници в страната. Въпреки това обаче тъжната статистика показва, че подобни инциденти не са изключение в Русия. Неотдавна в друго подобно медицинско заведение загинаха над 30 човека, а почти толкова бяха спасени от медицинска сестра, която загуби живота си, когато се е опитвала да извади от горящата сграда последните двама психично болни, до които е имала възможност да стигне.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!