ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Отново протести срещу цените на винетките

Снимка: Даниел Инков
В Добрич за четвърти път излязоха на протест срещу поскъпването на винетките. Автопротестиращите изпратиха писмо до Омбудсмана Мая Манолова с конкретни въпроси и молба за намеса в справедливото разрешава на спора между шофьори-данъкоплатци и министър Лиляна Павлова.

Стига са се подигравали с нас. Това управление сутрин говори едно, вечер говори друго
, заяви един от протестиращите.

Пореден протест се проведе и в Бургас. Стикери с надпис "97 лв. за винетка „Не“ благодаря! - Протест“ бяха залепени на автомобилите , които се включиха в шествието. Както и в предишния протест се образува задръстване на едната лента за движение по АМ „Тракия“. От Асоциацията за защита на малкия и среден бизнес, която организира протеста в Бургас обявиха, че ще атакуват в съда решението на МС за новите винетни стикери, защото според тях е незаконно.

Правителството и Агенция "Пътна инфраструктура" все още не са обнародвали в "Държавен вестник" тяхното решение. По закона за пътищата те трябваше да го обнародват до 30-ти ноември, но това така и не се случи. В понеделник ще внесем иск в Гражданския съд в София. Не трябва да спира протестът, защото не могат да се подиграват с хората.

Въпреки, че решението за поскъпването на цената на винетните стикери влезе в сила на 10 декември, а на 15 декември се очаква да започне разпространението им, недоволни бургазлии се заканват всяка неделя да изразяват протеста си с надути клаксони и автошествие.

Трети протестен автопоход под наслов  „Не на винетка от 97 лева“ тръгна от Сливен. С минимална скорост и под полицейски ескорт около 50 автомобила с надути клаксони и национални знамена се отправиха на шествие през града до кръстовището „Петолъчката“, където в 17,00 ч. протестът завърши.

Протестът се оказа бунт на младите от Сливен, които днес недоволстват и срещу вдигането на данъците в общината. Няма да се блокира пътя до „Петолъчката“, заявиха младите организатори Димитър Бухлев и Евгени Веснаков, които са разочаровани от спадането на градуса на протеста, но остават със своите въпроси:

Ние се обръщаме към абсолютно всички всякакви институции, към целия български народ, въпросът ни е – Ние за какво се борим?

Десетки автомобили в Шумен се включиха в протеста срещу завишените цени на винетните стикери. С развети национални флагове и надути клаксони, колите преминаха през кв. „Тракия“ по бул. „Симеон Велики“ покрай Томбул джамия и сградата на община Шумен. Колоната продължи бавно по бул. „Славянски“ до кръговото кръстовище на Руски паметник. Там автомобилите спряха в едната лента, като за кратко затрудниха останалите участници в движението. По-голямата част от протестиращите в Шумен бяха млади семейства, дошли с децата си. Те за пореден път заявиха, че не са съгласни с новите цени на винетките и те не отговарят на състоянието на пътищата в страната.

Над 200 автомобила се включиха в автошествие срещу новите цени на винетните стикери във Видин. Блокиран беше международният път Е79 на изхода на града. Протестът не е само срещу поскъпването на винетките, а срещу цялата система, която не работи, обявиха организаторите и поискаха оставка на правителството. Мотивите обяви Красимир Михайлов:

Нашата област е изоставена от държавата. Тя се нуждае от специални субсидии, от специално внимание, за да бъде възродена. Знаем, че наскоро народните представили отказаха да гласуват 110 милиона в полза на Северозапада, по-късно отказаха да гласуват 10% към бюджета, за да се подпомогнат общини от област Видин и така доказаха, че те работят против гражданството.

Протестиращите настояха за пълна отчетност на постъпленията от винетки, както и за закон, който да вменява отговорност на държавата и общините за лошите неизправни пътища. За пример Юри Петров посочи съседна Румъния:

Понеже винаги ни дават Румъния за пример и винаги България с Румъния са били третирани като едно цяло в ЕС. Значи не може в Румъния да е 26 евро годишната винетка. Това е едно от исканията ни – да бъде като тяхната цена, защото те имат по-голяма пътна мрежа и е в пъти по-хубава от българската. Искаме от датата на закупуване на самия винетен стикер да бъде с 12 месеца давност.

Протестът не е основно срещу поскъпването на винетките а срещу качеството на предлаганата срещу теи пари услуга, казаха организатори и обявиха, че простетите ще продължат докато не бъдат изпълнени исканията им.

В София протестът бе малоброен. Водачите на едва двадесетина автомобила демонстрираха пред сградата на Народното събрание. Една от причините за малобройното участие на  столичани в протеста е случилото се в предишни демонстрации, припомниха шофьорите:

Миналият път на някои от тези хора са правени актове, когато тръгнахме. Но ние си го направихме шествието.

Протестиращите са убедени, че държавата разполага с достатъчно средства за поддръжката на пътната система в страната. Те също така призоваха да се затегне контрола по изразходването на пари за строителство и ремонт на пътища, което също ще даде допълнителни постъпления:

Не е правилно това, което правят да натоварват гражданите,  а качеството да става все по-лошо.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщиха, че министър Лиляна Павлова ще представи в понеделник новите винетни стикери за 2016 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!